Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще обяви затягането на рестрикциите, наложени на Huawei Technologies, които целят спирането на достъпа ѝ до чипове, пише CNBC, цитирайки свои източници.

Действията на Департамента по търговия ще разширят ограниченията, анонсирани през май, според които китайската компания не може да получава полупроводници, освен ако компанията-доставчик няма специален лиценз. Това включва и чуждестранни компании, които използват американско оборудване в производството.

Администрацията ще добави и 38 свързани с Huawei компании в 21 държави към черния списък. През май 2019 г. в него попаднаха 152 компании.

"Huawei и свързани компании се опитват чрез трети страни да придобият американска технология по начин, който застрашава американската национална сигурност и интереси в международната политика", казва търговският секретар Уилбър Рос в изявление пред Reuters. Насред най-сложните отношения между Пекин и Вашингтон, САЩ настоява правителствата по света да забранят използването на оборудване от Huawei в изграждането на мобилните мрежи от ново поколение, като посочват, че технологиите на китайския гигант могат да бъдат използвани за шпионаж от Пекин. Huawei категорично отрича обвиненията.

Новите забрани, които ще влязат в сила моментално, трябва да попречат на опитите на Huawei да заобиколи досегашните рестрикции, според източници. Текстовете подчертават изрично, че забраната включва и произведени вече процесори, които не са били предназначени за Huawei, а за обща продажба.

Настоящите рестрикции вече се отразяват тежко на Huawei, като от 15 септември нататък компанията няма да може да произвежда своите процесори Kirin.

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Пред китайския гигант има възможности. Но нито една от тях не е безпроблемна. Как ще се справи компанията?