Имате излишна флаш памет? Активисти по човешки права търсят такива като част от ново движение срещу информационното затъмнение на чужди медии в Северна Корея и пропагандата за Запада, която се сипе от режима на Ким Чен Ун.

Фондация Human Rights Foundation (HRF) и организацията с нестопанска цел от Силициевата долина Forum 280 стартираха кампанията Flash Drives for Freedom (USB флаш за свобода), в рамките на която търсят възможно повече работещи флашки, предаде Business Insider, позовавайки се на статия на IB Times UK.

Идеята е устройствата да бъдат дарени на севернокорейски организации, водени от бежанци, които ще ги запълнят със западни телевизионни предавания и филми. Целта е да бъдат пропъдени лъжите и илюзиите, които режимът казва на народа си – като твърденията, че Западът и Южна Корея са опасни, враждебни, бедни и значително по-нисши от Северна Корея.

14 факта за Северна Корея, които ще ви удивят

14 факта за Северна Корея, които ще ви удивят

Най-затворената страна в света

Това, което човек трябва да направи, е да изпрати USB флашка до град Пало Алто в Калифорния, САЩ. След това тя ще бъде доставена в Северна Корея.

Въпреки че не са много хората в страната, които разполагат с настолни компютри, а интернетът е цензуриран, вече мнозина имат видео плеъри, съвместими с USB, и смартфони, така че има потенциал съзнанието им да бъде отворено чрез гледане на съдържание и четене на книги от външния свят.

Към момента организации, създадени от севернокорейски граждани, избягали в Южна Корея, като Fighters for a Free North Korea, North Korean Intellectual Solidarity и North Korean Strategy Center всяка година внасят по-малко от 10 000 флашки памет и SD карти в Северна Корея.

Ако хората даряват USB флшаки, тези организации биха могли да достигнат до повече хора и да разширят работата си в разпространяването на реална информация и култура до семействата, приятелите и съседите си, тъй като цената за подкупи и пътуване до Северна Корея, е скъпа.

HRF и Forum 280 планират да стартират кампания за събиране на средства в Indiegogo през февруари и се надяват инициативата за изпращане на флашки да допринесе за повишаване на информираността за каузата им в технологичната индустрия.

Северна Корея може да стане следващият апетитен развиващ се пазар

Северна Корея може да стане следващият апетитен развиващ се пазар

Ето защо някои експерти смятат, че това е възможно