Мащабен план за съвместно развитие с държавите от Централна Азия представи китайският президент Си Дзинпин, съобщават световните агенции.

По този начин Пекин заявява амбиции за лидерство в традиционна руска сфера на влияние.

Контекст: Бившите централноазиатски съветски републики Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан са изключително богати на ресурси. Чрез създаването на търговски коридори Китай може да разчита на тях за алтернативни доставки на горива, храни и др.

Плановете на Китай да "превземе" лития на Афганистан

Плановете на Китай да "превземе" лития на Афганистан

Каква (може да) е сделката за 10 милиарда долара

В момента Пекин е в добра позиция за разширяване на влиянието си в региона - вниманието на Русия е съсредоточено върху Украйна, а тежестта на САЩ намаля значително след изтеглянето от Афганистан.

През миналата година двустранната търговия между Китай и петте централноазиатски страни достигна рекордните 70 млрд. долара, 31 млрд. от които - с Казахстан.

Детайли: На форум в Североизточен Китай Си Дзинпин посочи, че страната му е готова да координира стратегията си за развитие с останалите 5 държави. Ще бъдат надградени и двустранните инвестиционни споразумения с цел финансираните от Пекин бизнеси в Централна Азия да създават повече работни места, да изграждат складове и жп връзки и да развиват туризма.

"За да засилим нашето сътрудничество и развитието на Централна Азия, Китай ще предостави на държавите от региона общо 26 млрд. юана (3,8 млрд. долара) финансова подкрепа и грантове", обяви китайският лидер.

Китай взе "короната" на Япония като най-голям износител на автомобили в света

Китай взе "короната" на Япония като най-голям износител на автомобили в света

Страната е изнесла 1,07 милиона превозни средства през първото тримесечие

Си Дзинпин призова за ускоряване на строежа на четвъртото трасе на газопровода, който свързва производителите от региона с Китай. Той се обяви още за сътрудничество в индустрията, ядрената енергетика и транспорта.

Още нещо: Китай развива модерна и независима от Русия или западните технологии армия, но освен това и разполага с водещата в света инфраструктура за следене и контрол на обществения ред. Това е все ценно ноу-хау за режимите в Централна Азия, където "замразени" военни конфликти не липсват, а освен това на власт са предимно авторитарни режими.

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

А до 2010 г., страната практически не е ползвала собствената си валута при международната търговия

"Китай е готов да помогне на страните от Централна Азия да подобрят работата на своите правоохранителни органи, на службите за сигурност, а също и за повишаване на отбранителните им способности", заяви Си Дзинпин.