Китайската компания Gochin предлага на талибаните в Афганистан 10 милиарда долара за достъп до находища на литий в страната. Компанията обещава, че в замяна ще построи пътища, тунели (китайците умеят да правят това по най-висок стандарт) и ще преработва лития. Това пише в свой анализ по темата, публикуван от икономическия портал Investing.com, известният руски финансов анализатор и успял инвестиционен банкер Евгений Коган.

А каква би била изгодата от това на Афганистан, като цяло е ясно: лесни пари, нови работни места за населението, и при това китайците ще построят цялата необходима за проекта инфраструктура сами.

Но защо Китай да инвестира в страна, където много световни сили вече се "опариха", е интересен въпрос. "Трябва да е ясно, че китайците не правят нищо просто така. Досега само Съветският съюз строи комунизма в много страни, даваше много и опрости дългове. Китай такива неща не прави", пише Коган.

Ярък пример за "характера" на китайски инвестиции е изграждането на пристанище в Шри Ланка. Когато страната беше дълбоко задлъжняла, китайците просто взеха под наем пристанището - което сами построиха - за 99 години при много изгодни условия (т.е. практически почти са го отнели от Шри Ланка). По същия начин Китай постъпва в Африка, така ще направи и в Афганистан относно лития, смята анализаторът.

Снимка 543740

Източник: iStock

И така, какво би спечелил Китай от разработване на литиевите находища в Афганистан и допълнителните инвестиции в страната?

"Плюсове" на инвестицията за Китай:

-Никой вътре в Афганистан не се нуждае от литий. Елате и разработвайте находища, колкото искате, казват (засега) властите в страната.

-Сега Китай осигурява 60% от преработката на литий в света и сериозно би увеличил дела си за сметка на Афганистан. А това е сериозно предизвикателство за САЩ и Европа.

Боливия предложи създаването на "литиев ОПЕК"

Страната с най-големи залежи на литий в света, предложи създаването на "литиев ОПЕК"

В бъдещата организация могат да влязат 4 държави

Възможности за Китай:

-С развитието на инфраструктурата ще бъде възможно разработването и на други полезни изкопаеми, а евтината работна ръка в Афганистан ще допринесе за това.

-Засилва се влиянието на Китай в региона.

Инвестициите в Афганистан имат и "минуси" :

-Добивът на литий в Афганистан (ще) е затруднен, поради разположението на находищата в отдалечени планински райони и липсата на инфраструктура там. Това е много голямо предизвикателство за китайската компания Gochin.

-Афганистан няма достъп до морето, а литият би трябвало по някакъв начин да бъде изнесен извън страната.

В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

Възможно е в района да има и други ценни метали

(Евентуални) заплахи:

-Няма гаранции, че някои (терористични) групировки, спонсорирани от "(не)приятели на Китай", няма да наберат сила по време на изпълнението на проектите, свързани с лития в Афганистан.

-Инвестициите и рисковете и без посоченото са (доста) високи, а поредните военни действия в Афганистан може да сложат край на плановете за разработване находища на литий в страната.

-Или пък, имайки предвид въпросните рискове от различно естество, добиването на литий в (размирния) Афганистан може да се окаже прекалено скъпо, пише още в анализа.

Как Русия ще стане независима от внос на така ценния литий

Как Русия ще стане независима от внос на така ценния литий

Проектите, които ще осигурят производството на батерии, вкл. за електромобили