При геологопроучвателни работи геолози са открили първото находище на литий в Иран. Находището е разположено в провинция Хамадан в Северозападен Иран, а запасите му се оценяват на внушителните за този метал 8,5 милиона тона руда.

"Иран стана една от малкото страни в света, в които има достатъчно запаси от редкоземни елементи и ценни метали. Откриването на първото находище на литий в провинция Хамадан, е предпоставка за откриването на находища и на други ценни метали в тази провинция". Това коментира генералният директор на Управлението за геоложки проучвания на иранското Министерство на промишлеността Ебрахим Али Молабейги, цитиран от агенция Fars.

Защо литият може да продължи да поскъпва?

Защо литият може да продължи да поскъпва?

Мъск също призова за повече инвестиции в литиевия сектор

Страните в света с най-големи запаси на литий досега са: Боливия (21 милиона тона), Аржентина (19 милиона тона), Чили (9,6 милиона тона), Австралия (6,4 милиона тона) и Китай (5,1 милиона тона). С новооткритото находище на литий, Иран се нарежда на 4-то място в света по запаси от този ценен и рядък метал.

Както е известно, азиатската страна с население над 80 милиона човека, е една от малкото в света, които открито подкрепят Русия през последната година, с оглед на инвазията в Украйна. Наскоро стана известно, че след напускането от Русия на много западни компании, страната ще внася от Иран автомобили и дрехи.

След напускането на много западни компании Русия ще внася от Иран автомобили и … какво още

След напускането на много западни компании Русия ще внася от Иран автомобили и … какво още

Стоките се очаква да са по-евтини от турските им аналози