Русия планира след години сама да може да осигурява целият необходим за страната литий. Предвижда се до 2030 г. да могат да се осигуряват потребностите на Русия от литий чрез организиране на производството му в страната, коментира пред Интерфакс Владислав Василев, директор на отдела по металургия на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

"До 2026 г. планираме да пуснем в експлоатация първият проект за производство на литиева суровина. Дотогава няма да сме независими от внос, но достигането на проектния капацитет в рамките на три години, ще ни позволи да постигнем не само независимост от внос, а ще имаме и допълнителни обеми. Като цяло ще станем независими от внос на литий, необходими са ни шест години - до 2030 г.", казва Василев по време на "кръгла маса" по темата, организирана от "Русатом МеталТех" в Новосибирск.

Към момента има няколко проекта за добив на литий в Руската федерация, които са на различни етапи. Така, съвместното предприятие на "Норникел" и минното подразделение на държавната корпорация "Росатом" ("Полярен литий"), които получиха правото да разработят Колмозерското литиево находище, вече започнаха да разработват документация.

В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по големина в света

Възможно е в района да има и други ценни метали

Освен това има проект, който се обсъжда активно с "Газпром", но все още няма окончателно решение по него, защото там технологията за добив на литий е малко по-различна. А компанията "Халмек" също планира да реализира проект за добив на литий.

Експертът от министерството пояснява, че потреблението на литий не се ограничава до производството на литиево-йонни батерии, и припомня, че в момента "Росатом" реализира проект в Калининградска област за изграждане на завод за производство на литиево-йонни клетки и батерии за електрически превозни средства.

Боливия предложи създаването на "литиев ОПЕК"

Страната с най-големи залежи на литий в света, предложи създаването на "литиев ОПЕК"

В бъдещата организация могат да влязат 4 държави

"Виждаме, че приложението на лития е доста голямо и разбираме, че литият е стратегически метал. Борбата за него в света вече е в разгара си. Основните играчи - САЩ и Китай - много активно се борят за находища на литий, така че за Русия е много важно да има собствена ресурсна база на територията на страната, и в същото време да не пропускаме възможностите, които съществуват в чужбина", казва Василиев.

Сега литият, един от основните елементи за батерии (включително за електрически превозни средства), не се добива в Руската федерация.

Както беше съобщено, "Полярен литий" получи лиценз за разработване на Колмозерското литиево находище в Мурманска област през февруари тази година, като той е валиден до началото на 2043 г. Размерът на еднократното плащане възлиза на 1,7 милиарда рубли.

Снимка 370104

Източник: iStock

Колмозерското находище се счита за най-голямото в Русия (18,9% от запасите в страната, 75 милиона тона) и най-перспективното. Проектът за разработване на находището предвижда производството на литиев карбонат и хидроксид (в размер на 45 хиляди тона годишно), които се използват, наред с други неща, в производството на батерии. Планира се проектният му капацитет да бъде достигнат до 2030 година.

През февруари тази година бяха обявени резултатите от търга за разработване на друго голямо находище на литий в региона на Мурманск - Полмостундровское. Фирмата "Халмек" и "Химико-металургичен завод" ще започнат добив на литий в това находище в режим на експериментална експлоатация през 2023 г. - до 1000 тона, с преработка в ХМЗ, с увеличение на производството до 20 хил. тона (в еквивалент на литиев карбонат ) до 2026 година.

Беше съобщено наскоро, че предприятие от групата на "Газпром" възнамерява да построи експериментално съоръжение за производство на литиев карбонат в Ковикта. Става въпрос за извличане на литий-съдържащи разсоли от дълбочина 1,5-2 км и т.н.

Също така беше съобщено, че секторният интегратор за устройства за съхранение на енергия на държавната корпорация "Росатом" - "Ренера", (част от компанията ТВЕЛ) започна изграждането на завод за производство на литиево-йонни клетки и батерии в Калининградска област на мястото на "замразената" Балтийска АЕЦ през есента на 2022 г.

Предполага се, че пускането на първата линия ще стане през есента на 2025 г., а производственият капацитет ще бъде 4 GWh годишно. При голямо търсене на продуктите, е възможно разширение на завода. В резултат, общият капацитет на завода може да достигне 14 GWh годишно.

Каква ще бъде цената на лития, така необходим при производството на електромобили

Каква ще бъде цената на лития, така необходим при производството на електромобили

Очаква се безпрецедентно увеличение на доставките на литий в световен мащаб през тази година