Средната цена на лития през 2023 г. вероятно ще бъде с около 8% по-ниска от показателя за миналата година, прогнозират петима анализатори, анкетирани по въпроса от Bloomberg.

Спадът спрямо рекордните ценови нива от ноември 2022 г. вече е с около 20%. Цената на литиевия карбонат в Китай в средата на януари беше 71,5 хиляди долара за тон, което е най-ниското ниво от август миналата година.

"Мисля, че през 2023 г. ще има лек спад на спот цените на лития", прогнозира основателят на консултантската фирма Global Lithium, Джо Лоуъри. По думите му, "ако се върнем пет години назад, то тогава най-големият проблем за литиевата индустрия щеше да бъде недостигът на инвестиции. Сега обаче, най-големите проблеми в бранша са получаването на разрешителни и реализацията на проектите".

Бумът в продажбите на електрически превозни средства в света през последните две години, доведе до удвояване на търсенето на литий. Стремителният ръст на цените му заради недостатъчното предлагане, доведе до рязък скок на потреблението на литий, което във финансово изражение, според изчисленията на Bloomberg, стигна общо до около 35 милиарда долара в световен мащаб за миналата година, при 3 милиарда долара за 2020 година.

Тази година се очаква безпрецедентно увеличение на доставките на литий в световен мащаб, като според различни прогнози, то може да бъде от 22% до 42%.Това е главозамайващо темпо за всяка сложна добивна индустрия.

Ето защо има много скептици, които предупреждават, че има вероятност за възникване на нови проблеми на пазара, ако добивни компании от Чили до Китай и Австралия, имат затруднения при реализирането на нови проекти с "плашещо" високи обеми на доставки.

Очакванията са, че компаниите ветерени при добива на литий - Albemarle в САЩ и SQM в Чили, ще реализират около една трета от предвижданото нараствне на добива на литий в световен мащаб през 2023 г., по данни на Capital Markets. Има и някои нови обещаващи компании, които предстои да се докажат при добива на литий, отбелязва Bloomberg.

Европейската "треска за литий" може да започне от тази скандинавска държава

Европейската "треска за литий" може да започне от тази скандинавска държава

Във Финландия бяха открити 9 млн. тона от жизненоважния за електрониката и електромобилите метал