След като пандемията от свинска чума, която засегна и България, доведе до загуба на около половината от свинете в Китай, която е най-големият производител и потребител на месото от тях, и до висок ръст на цените, сега втората по размер икономика в света вече се обръща към все повече потенциални вносители.

Последният от тях е Бразилия, като двете страни са сключили споразумение за доставка на свински карантии и органи (сърца, езици, стомаси и вътрешности), предаде Bloomberg. Това е първият договор за търговско партньорство между двете страни, посочва още Zero Hedge.

Свинското в България поскъпна с двуцифрен ръст заради африканската чума

Свинското в България поскъпна с двуцифрен ръст заради африканската чума

Плащаме една от най-високите цени в рамките на целия Европейски съюз

По-рано тази седмица министърът на земеделието на Бразилия Тереза Кристина също е посочила, че до момента местните производители не са имали достъп до огромния пазар. След сделката две бразилски компании - JBS и BRF са обявили, че веднага започват доставките на свински продукти.

Въпреки тази готовност, очакванията са, че износът на свинско от Бразилия за Китай ще започне да нараства значително едва след месеци. Партньорството с южноамериканската държава идва на фона на подготовката на "фаза 1" от споразумението между САЩ и Китай. Тя беше представена от страна на администрацията на Тръмп като "най-великата" сделка, макар че не е всеобхватен търговски договор. Все пак новините за него, дошли по-рано този месец, доведоха до ръст на пазарите.

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

В България към август е засегната една трета от индустрията, или около 450 хил. свине, а цената на дребно продължава да расте

До неотдавна вносът на свински вътрешности беше доминиран от компании от САЩ. Но след като Китай наложи мито в размер на 50% върху свинското от САЩ, американските компании силно намалиха вноса.