За периода между началото на годината и средата на октомври цената на свинското месо в България е нараснала с 21,3% до 199,9 евро за 100 кг., показват данните на земеделската статистика към Европейската комисия. Това е най-високата цена от септември 2017 г., когато 100 кг. свинско струваха 207,76 евро. Статистиката включва данните за свинското от втората най-качествена категория - Е, при което делът на мускулите е над 55% от общата маса.

По този начин в 100 кг. българските потребители плащаме една от най-високите цени за свинско месо измежду страните членки на Европейския съюз. Към миналия месец то е било по-скъпо единствено в Малта (216 евро), Гърция (205 евро) и Кипър (202 евро). В другия край на ценово подреждане остават Швеция (166 евро), Финландия (164) и Белгия (155 евро). Средната цена за Европа е 182,2 евро за 100 кг.

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

Африканската чума: как един вирус унищожи четвърт от свинете в света и милиарди долари

В България към август е засегната една трета от индустрията, или около 450 хил. свине, а цената на дребно продължава да расте

Причината за негативната ценова динамика е върлуващата пандемия от африканска чума от свинете, която от Русия се пренесе в Китай, който е най-големият производител и потребител на месото на глобално равнище. За около година в страната са унищожени около 50% от свинете, а по всичко изглежда, че заразата там едва ли ще бъде овладяна скоро. Това означава, че колосалните загуби, които търпят всички по веригата на доставките и потребителите, които в много части на държавата нямат достъп до свинско месо, ще продължат да се задълбочават.

В България епидемията засегна около трета от свинете от средата на лятото по данни на Асоциацията на индустриалното свиневъдство. От организацията тогава изчислиха, че в резултат на заразата е възможно около 450 хил. животни няма да достигнат до пазара. Ако тяхната прогноза се сбъдне, това означава, че е възможно над 50% от индустриално отглежданите животни да бъдат унищожени от или заради африканската чума.

Пострадалият от чумата "Свинекомплекс Николово" има нов собственик

Един от най-тежко пострадалите от чумата свинекомплекси в България има нов собственик

Купувач е основният доставчик на дружеството - софийската "Вианд"

Местното производство на свинско задоволява около 40% от нуждите на пазара, като останалият дял от него се внася. Това означава, че поскъпването се дължи не само на проблемите на локалния пазар, но и общата тенденция на ръст на цените на глобално равнище, което оскъпява и неговия внос у нас. Търсенето за свинско расте основно заради огромните нужди от месо в Китай.