Африканската чума, която започна в Китай през миналата година, до момента доведе до евтаназирането на милиони свине по целия свят, а към пролетта на 2019 г. вече се беше разпространила в Русия, Северна Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Филипините, Унгария, Белгия, Латвия, Полша, Румъния и България, а в средата на месеца един случай беше регистриран дори в Австралия. Нейните мащаби са толкова големи, че тя "заплашва да създаде парализиращ дефицит на протеин през следващата година", написа Майкъл Снайдер от блога The Economic Collapse.

Всъщност The New York Daily News изчисляват, че вече вирусното заболяване е довело до унищожаването на над една четвърт от свинете на глобално равнище, като в много региони болестта не е овладяна, което означава, че тя ще продължи да оказва негативен ефект върху държавните бюджети, производителите и потребителите.

В Китай се връщат към кучешкото месо заради дефицита на свинско

В Китай се връщат към кучешкото месо заради дефицита на свинско

Епидемията от чума по прасетата причини загуби от поне 140 млрд. долара на производителите в страната

Най-засегнат е Китай, който е най-големият производител (с около половината от свинете в света) и най-големият потребител на свинско месо. Към момента там половината от свинете, или около 150 млн., вече са унищожени от или заради болестта (за сравнение, в САЩ в момента броят на свинете в момента наброява 70 млн.). Това вече оказа унищожителни ефекти върху производителите, веригата на доставки и потребителите, след като ръстът на цената на едро достигна 159% в страната спрямо октомври 2018 г., което доведе до множество фалити и до невъзможност много хора да закупуват такова месо.

Въпреки че Китай въведе безпрецедентни мерки за вноса на 1,3 млн. тона свинско, кризата в страната е далеч от разрешена, а именно бизнесите са тези, които "обират" постоянното поскъпване на месото. Това е видно от факта, че на дребно неговото поскъпване, отново спрямо октомври миналата година, е от "само" около 75% по данни на китайското министерство на земеделието. В по-бедните провинции в страната вече се върнаха към консумация на кучешко месо, тъй като дефицитът на свинско повлече нагоре и цените на пилешкото (33% на едро спрямо откомври м.г.), говеждото (17%), агнешкото (20%) и яйцата (25%).

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Волатилността на цената му на борсата в Чикаго вече нарасна, защото трейдърите се готвят за още по-голям ръст на износа

Прогнозата на Rabobank - финансова компания, чиято дейност е специализирана в сферата на хранителните продукти и земеделието - е, че до разрешаването на епидемията Китай може да изгуби до 70% от общо 350-те млн. свине, които се отглеждаха в страната преди разразяването на кризата. Ако техният негативен сценарий се сбъдне, местната промишленост и потребители ще бъдат изправени пред истинска катастрофа през следващите години. А очакванията са, че епидемията ще продължи да оказва негативен ефект върху местния сектор през следващите около шест години.

Преди седмица стана ясно, че заразата продължава да се развива и във Филипините, които са десетият по големина потребител на свинско на глобално равнище и седмият по големина вносител. От 9 септември, когато вирусът беше открит, до момента там са евтаназирани над 30 хил. свине, но техният брой със сигурност ще нарасне заради разпространяването на епидемията. Размерът на местната индустрия възлиза на 5 млрд. долара.

19 милиона тона свинско месо е загубил светът от началото на годината

19 милиона тона свинско месо е загубил светът от началото на годината

130 милиона свине са умъртвени заради чумата до края на август

Във Валония, Белгия, бяха открити случаи на засегнати диви свине, което доведе до спиране на експорта, въпреки че домашните животни не са засегнати (поне към края на първата седмица на октомври). Това ще коства на свинепроизводителите в страна по почти 23 млн. евро заради невъзможността да експортират продукцията си, като до август 2020 г., когато, ако ситуацията бъде овладяна, износът ще бъде възстановен. Дотогава се очаква местната индустрия да изгуби над 500 млн. евро.

В България към началото на август по данни на Асоциацията на индустриалното свиневъдство е засегната една трета от свинепроизводството, в резултат на което около 450 хил. животни няма да достигнат до крайните потребители на годишна база. Потребителите тук усетиха кризата още през юни, когато цената на свинското на спрямо същия месец на предходната година нарасна с 19%, според Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи на селското стопанство. Данните на Националния статистически институт показват, че категория "Месо и месни продукти" като цяло бележи един от най-устойчивите ръстове - от -0,2% през януари (на годишна база) до почти 8% през септември (също на годишна база), като това несъмнено е подпомогнато и от продължаващото поскъпване на свинското.

Свинското месо на Европа отива в Азия. Цената скача

Свинското месо на Европа отива в Азия. Цената скача

Агресивният износ ограничава предлагането на вътрешния пазар

В някои страни, където епидемията още не е открита, също започват да изчисляват колко ще им струва справянето с нея. Огнище на свински грип беше открито преди седмица и в Източен Тимор - островна държава в Индонезийския архипелаг, която се намира на малко над 700 км. северно от Австралия. Ако вирусът не спре там и продължи да се разпространява на юг, той може да се превърне в сериозна заплаха за 24 млн. домашни свине, индустрия за 5,3 млрд. щатски долара и за работата на около 36 хил. души, заети със свиневъдство.

Във Великобритания изчисляват, че щетите върху производителите, ако африканската чума достигне до Острова, ще възлизат на 90 млн. паунда, а разходите на правителството за справяне с проблема - на около 5 млн. паунда. Това е относително евтина цена, като се има предвид, че износът на страната възлиза на около 500 млн. паунда годишно.

Африканската чума качи цената на свинското със 7% за месец

Африканската чума качи цената на свинското със 7% за месец

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци

Във всеки случай африканската чума е проблем, който ще продължи да оказва негативен ефект върху производителите, дистрибуционната мрежа и потребителите на глобално равнище през следващите години. Това означава, че цената за справянето с него ще продължи да расте.