След като африканската чума по свинете причини на индустрията преки загуби от 140 млрд. долара в Китай към края на септември, ако данните на местните съсловни организации са верни, а цената на свинското нарасна със 70% на годишна основа според Националното бюро за статистика, страната се отказа от мита върху вноса на месото от САЩ и дори увеличи вноса, се оказва, че мерките не са достатъчни, за да задоволят търсенето на пазара.

Затова особено в бедните региони на страната е възобновен интересът към заешкото и може би позабравеното кучешко месо, предаде South China Morning Post във вторник. "Защо да не изберете кучешко, ако все пак искате някакво месо?", е препоръчал на репорери от медията сервитьор в град Уанан, който се намира в провинция Джиангси.

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Цената на свинското скочи с 50% спрямо година по-рано

Над половината от потреблението на свинско на глобално равнище идва от Китай, където е и около половината от производството. Но 41% от свинете в страната трябваше да бъдат евтаназирани заради епидемията, която засегна и други части на света, включително България.

В супермаркетите в провинцията цената на килограм свинско е достигнала 10 долара (72 юана), а на ребърцата - 74 юана, което е повече от двукратен ръст спрямо година по-рано. Така според South China Morning Post тя се е изравнила със стойностите в градове като Шанхай и Пекин.

Китай вади от резервите 10 000 тона свинско

Китай вади от резервите 10 000 тона свинско

За да се справи с ръста на цените

Извън столицата на Уанан, обаче свинското почти не се намира в търговската мрежа. На негово място потребителите могат официално да закупуват заешко за 6,50 долара за килограм. А жителите ѝ са особено чувствителни на ценовите динамики на свинското, което е най-потребяваното месо в Китай, тъй като до 2018 г. провинцията беше обявена за "бедна" дори и в рамките на страната. Днес заплатите в големите ѝ градове са с почти една трета под равнищата на възнаграждение в останалите големи градове в страната.

Същевременно покачването на стойността на свинското нанесе удар и по самите търговци. "Повечето продавачи в провинция фалираха, тъй като малко от жителите на провинцията, особено в селските региони, където заплатите са значително по-ниски от средното за страната, могат да си го позволят", посочва местен селянин пред South China Morning Post. "Месото не просто е скъпо, но е и трудно за откриване в селските региони."

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Волатилността на цената му на борсата в Чикаго вече нарасна, защото трейдърите се готвят за още по-голям ръст на износа

В опит да се справи с бедствената ситуация, централното правителство въведе спешни мерки, насочени към увеличаване на производството в местните ферми, а вносът нарасна с впечатляващите 43,6% за първите девет месеца на годината до 1,32 милиона тона.