Освен сигналите за забавяне, идващи от много сектори на китайската икономика, властите в страната са изправени и пред проблема с разразяващата се криза със свинското месо в страната. Понастоящем е ясно, че между една трета и половината от свинете ще трябва да бъдат умъртвени в резултат на разпространяващата се епидемия от африканска чума, която е наричана също и с не толкова ласкавото име "свинска ебола", предаде Bloomberg.

Заразата, която се отрази и на българската икономика през лятото на тази година, доведе до значително повишаване на цените на свинското на едро на пазара в Китай.

Снимка 447177

Затова страната се оказва все по-зависима от САЩ, като вносът от най-голямата икономика експлодира, достигайки седмичен рекорд. Според данни на американското министерство на земеделието, през седмицата, която приключи на 3 октомври, износът на свинско към Китай е достигнал над 142 хил. метрични тона, което е ръст от над седем пъти спрямо равнището от септември, когато те възлизаха на под 20 хил. тона.

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Цената на свинското скочи с 50% спрямо година по-рано

Същевременно Китай даде сигнали, че може да внесе общо 400 хил. тона свинско, за да се справи с кризата на местния пазар, а изглежда, че САЩ в момента най-добрият вариант за търговски партньор за доставките. Според анализатори, това състояние на китайския хранителен пазар може да даде на САЩ сериозно предимство на масата за преговори, като двете страни може да постигнат търговско споразумение с лимитиран обхват. Освен това, Китай ще увеличи и вноса на други хранителни продукти, включително на соята, донякъде и като жест на добра воля.

На американските пазари същевременно волатилността на цената на свинското нарасна. Според BBG в Чикаго тя вече достигна рекордно висока стойност, движена от спекулации кога точно ще се проявят нуждите на Китай. Изглежда, че отговорът е: в този момент.

19 милиона тона свинско месо е загубил светът от началото на годината

19 милиона тона свинско месо е загубил светът от началото на годината

130 милиона свине са умъртвени заради чумата до края на август

Данните на земеделското министерство показват, че 123 500 тона могат да бъдат изнесени през 2020 г., като до края на настоящата балансите вече са зададени.