Основната причина за динамичното поскъпване на пазара в ЕС, според експертите от бранша, е увеличеното търсене на свинско месо в засегнатите от африканската чума по свинете (ASF) азиатски държави. И преди всичко драстичното увеличение на вноса от страна на Китай - с 62 на сто само през юни 2019 година, пише sinor.bg.

Европейските производители и експортьори са доволни. Доставчиците на свинско месо за Поднебесната империя успяха да се възползват от благоприятната конюнктура, предвид факта, че Пекин води търговска война със Съединените щати, а наскоро и Канада изпадна в немилост пред китайските власти.

Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи нива

Цените на свинското месо в Китай стигнаха до рекордно високи нива

За възстановяване на нормалното производство на страната ще са нужни поне пет години

Агресивният износ обаче води до ограничаване на предлагането на свинско месо на вътрешния пазар в ЕС и рязко поскъпване на свинското в търговската мрежа.

От началото на февруари цените на свинското месо в Испания и Франция скочиха с 30%, а анализаторите очакват поскъпването да продължи и през втората половина на 2019 година.

Средната пазарна цена на свинете за клане във Франция към средата на юли достигна 1,563 евро за кг кланично тегло, в сравнение с 1,283 евро през февруари. Покачването е почти с 22%, или около 26 евро на глава.

Съгласно статистическите данни през май 2019 г. ЕС увеличи износа на свинско месо с 31% до 218 000 тона. 44% от този обем (96 500 тона) са натоварени за Китай и тази цифра представлява ръст от 88 на сто.

Африканската чума качи цената на свинското със 7% за месец

Африканската чума качи цената на свинското със 7% за месец

Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци

Износът на субпродукти през май нарасна с 19%, до 112 000 тона, но в стойностно изражение ръста е по-впечатляващ, с 46% - до 149 400 000 евро.

Стойността почти се е утроила, а средните експортни цени са се увеличили от 1,48 евро/кг през май миналата година до 2,09 евро/кг тази година. Износът на субпродукти за Китай също нарасна с около 30%, до 70700 тона, а в стойностно изражение увеличението е почти двойно. Предвид сериозната ситуация с африканската чума по свинете в Китай трудно може да се очаква намаление на вноса, отбелязват анализатори.

Наблюдава и увеличение на износа на свинско месо п май за Япония (+ 18%), Австралия (+ 40%) и Южна Корея (+ 15%), но в същото време експортът от САЩ намаля с 36% (-4.200 тона).