Някои от най-големите компании в Съединените американски щати спряха временно даренията за членовете на Конгреса, които не бяха съгласни с гласуването на Избирателната колегия, пише CNN.

Растящият списък на корпорации, включващ BlueCross BlueShield, Citigroup и Commerce Bank and Marriott, идват дни след като тълпа, подкрепяща Тръмп, нахлу в Капитолия и причини смъртта на четирима души, включително на полицай.

147 републиканци гласуваха срещу сертифицирането на електроралните гласове в обща сесия на Конгреса в сряда вечерта.

"В Blue Cross Blue Shield Association непрестанно правим оценка на политическите дарения, за да сме сигурни, че тези, които подкрепяме, споделят нашите ценности и цели", казва президентът на компанията Ким Кек. "BCBSA ще спре даренията за тези членове на Конгреса, които с гласуването си подкопаха демокрацията". През 2020 г. компанията е дарила почти $250 хил.

Редица компании и бизнес лидери също така осъдиха насилието във Вашингтон, като някои от тях дори призоваха вицепрезидентът Майк Пенс да се възползва от 25-тата поправка.

Exxon, Pfizer, Apple и още 14 000 компании искат отстраняването на Доналд Тръмп

Exxon, Pfizer, Apple и още 14 000 компании искат отстраняването на Доналд Тръмп

От едрия бизнес в САЩ призовават за "защита на демокрацията" след бунтовете пред американския Конгрес

Междувременно Stripe съобщи, че спира да обработва плащания, свързани с кампанията на Доналд Тръмп. От интернет страницата на компанията става ясно, че тя ограничава плащанията към бизнеси и лица, които "окуражават, промотират или изразяват публично одобрение на действия, свързани с насилие".

Само през миналия месец кампанията на Тръмп набра още $207 млн. от привърженици на президента с обещание, че парите ще бъдат използвани за оспорване на резултатите от изборите.