Ръководители на водещи американски компании, сред които Exxon, Pfizer и General Motor настояват президентът Доналд Тръмп да бъде свален от поста си, след като негови поддръжници щурмуваха американския Конгрес в сряда по време на заседанието за обсъждане на резултатите от президентските избори, съобщава Reuters.

Според последните данни при блокадата на Капитолия има четирима починали души, а 50 са били арестувани, като от тях са били иззети взривни устройства и оръжия.

Група от 14 000 представители на едрия бизнес в САЩ искат Доналд Тръмп да бъде отстранен от поста си с цел така да бъде "защитена демокрацията в страната".

От Националната асоциация на производителите в САЩ обвиняват президента, че "подбужда към насилие в опит да запази властта, нарушава клетвата си, положена пред Конституцията и отхвърля демокрацията в полза на анархията".

Доналд Тръмп има 14 дни оставащо време да напусне президентския пост преди да предаде управлението в ръцете на опонента си Джо Байдън.

Главният изпълнителен директор на технологичния лидер Apple Тим Кук казва, че участвалите в този бунт "трябва да бъдат държани отговорни и е необходимо да бъде завършен прехода към администрацията на новоизбрания президент Байдън".

Председателят на една от най-големите банки в САЩ - JPMorgan, Джейми Димън, коментира от своя страна: "Избраните от нас лидери са отговорни за това да призоват за прекратяване на насилието, да приемат резултатите и както нашата демокрация прави от стотици години, да подкрепят мирния преход на властта".

С реакция излезе и основателят на Facebook Марк Зукърбърг. По неговите думи Щатите се "нуждаят от политически лидери, които да дават пример и да поставят нацията на първо място". Междувременно от социалната мрежа, както и от Twitter, блокираха профилите на президента Доналд Тръмп след публикувани статуси в подкрепа на протестиращите.

В социалните мрежи той написа посланието "Обичам ви" към тях преди да призове за прекратяване на бунта.