Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща масивен стимулационен пакет от централната банка през декември, отбелязвайки, че икономиката на еврозоната вероятно ще бъде "сериозно засегната" от бързото разрастване на заразените с COVID-19 и новите ограничителни мерки.

Тя призова правителствата на държавите от ЕС "незабавно" да се споразумеят за разпределянето на ресурси от антикризисния фонд, като подчерта, че в момента бюджетното стимулиране трябва да бъде приоритет.

"ЕЦБ реагира бързо и интензивно на първата вълна от пандемията на коронавируса, която засегна икономиките на страните от еврозоната. Ще действаме в настоящата фаза на кризата със същата решителност, използвайки същия подход", каза Лагард по време на изслушване в комисия на Европейския парламент в четвъртък.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 10 декември. Повечето експерти очакват Европейската централна банка да увеличи обема на спешната програма за обратно изкупуване на облигации с 500 милиарда евро, съобщава Bloomberg.

Както Лагард заяви днес, изкупуването на активи, както и отпускането на дългосрочни заеми на банки ще останат основните инструменти за ЕЦБ да гарантира ниски разходи за набиране на финансови средства за компании, правителства и потребители по време на кризата.

Говорейки за перспективите пред икономиката, Лагард заяви, че новината за разработването на ваксини за COVID-19 е "обнадеждаваща". Според нея обаче няма причина за намаляване подкрепата за икономиката, тъй като масовите ваксинации ще отнемат известно време.

"Основното предизвикателство пред властите ще бъде да преодолеят периода преди ваксините да бъдат широко разпространени и икономиката да поддържа инерция на растеж", каза Лагард. Ето защо сега повече от всякога е много важно монетарната и бюджетната политика "да работят рамо до рамо."

Държавите от ЕС провеждат днес редовната си онлайн среща, за да обсъдят съвместни мерки в подкрепа на икономиката. По-рано беше съобщено, че Унгария и Полша са наложили вето върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г., както и върху плана за икономическо възстановяване на ЕС заради обвързването им със спазването на "върховенството на закона".