Бившият шеф на МФВ и нов управител на ЕЦБ от 1 ноември, заяви в неделя, че непредсказуемостта на президента на САЩ Доналд Тръмп оказва влияние върху инвеститорите, които не желаят да поемат рискове, и следователно неговото поведение вреди на световната икономика, а излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до понижаване на благосъстоянието.

В интервю за телевизия CBS в неделя, тя посочи, че балансът на пазара "не трябва да е обект на туитове тук или туитове там", визирайки ежедневните писания на Тръмп в Туитър.

По думите на доскорошния ръководител на МВФ Кристин Лагард, САЩ рискуват да намалят ролята си на глобален лидер и предупреди за тежки последици от търговската им война с Китай. Според Лагард САЩ са били сила за добро, утвърждаваща принципите на върховенство на закона, демокрацията, свободните пазари и уважение към отделния човек.

Тя също така призова политиците да работят за прекратяване на търговската война между САЩ и Китай, която според нея сериозно се отразява на световната икономика, което означава по-малко инвестиции, по-малко работни места, повече безработица, намален растеж.

Лагард предупреди президента Тръмп да не натиска Федералния резерв за по-ниски лихви, защото това може да стимулира инфлацията. "Когато равнището на безработица е 3,7%, не трябва да желаете да ускорявате икономика твърде много, като понижавате лихвите", каза Лагард и допълни: "Защото рискът, който поемате, е, че тогава цените започват да се покачват. Трябва да сте много внимателни. Знаете ли, провеждането на парична и лихвена политика от страна на централните банки е като да се движите със самолет".

Финансовите министри централните банкери, които се събраха през миналата седмица във Вашингтон за есенната годишна среща на МВФ и на Световната банка също заявиха, че най-големият риск за световната икономика е свързан с несигурността в сферата на търговията и на търговските отношения. От МВФ пък отбелязаха, че глобалният икономическият растеж се е свил през тази година до най-бавното темпо от последната световна рецесия през 2008-2009 година.