Политиката на „евтини пари” на ЕЦБ работи, подчерта в интервю за немския Bild шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Заедно с това, той подчерта, че е необходимо търпение, защото доверието на инвеститорите още не е възстановено напълно.

„В продължение на две години икономиката на еврозоната расте всеки месец, банките дават кредити, а безработицата последователно се намалява. Сега в страните от еврозоната могат да си позволят да си позволят повече германски експорт, което за немските компании частично компенсира спада в търговията с Китай.  Но възстановяването е бавен процес, тъй като кризата бе по-жестока от всичко с което се е сблъсквала Европа след Втората световна война”, отбелязва в интервюто Драги, цитирано от rns.online.

EЦБ остави без промяна основните си лихвени ставки

EЦБ остави без промяна основните си лихвени ставки

Какво ново ще каже Драги за политиката на банката?

Шефът на ЕЦБ твърди също така, че много хора печелят от ниските лихвени проценти. И, ако те бъдат  вдигнат сега, последствията за икономиката ще бъдат неблагоприятни – дефлация, ръст на безработицата и рецесия.

Между другото, Драги обръща внимание на последните данни на Бундесбанк, според които средната доходност на инвестициите в активи на германските домакинства е близо 2 процента.

Драги: Нашите политики работят, с времето ще докажат ефекта си

Драги: Нашите политики работят, с времето ще докажат ефекта си

Ниските лихви ще останат докато са необходими, заяви шефът на ЕЦБ