Френският финансов регулатор AMF оповести, че е наложил глоба в размер от 20 млн. евро на Morgan Stanley за манипулиране на стойността на държавните ценни книжа на страната, предаде Reuters. Според институцията американската банка е повлияла неправомерно върху стойността на 14 вида френски облигации и 8 белгийски на 16 юни 2015 г.

Начинът, по който това е било направено, е бил чрез покупка на голямо количество ценни книги на същата дата, което по думите на AMF е довело до срив на търговската система MTS Global Market. Това, от своя страна, е причинило невъзможността за осъществяване на тразакции за четири минути и срив на ликвидността за поне един час.

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

Банката ще освободи 1500 души с което се присъединява към Deutsche Bank, UniCredit и Societe Generale

Освен това Morgan Stanley са обвинени във фиксиране на цените на ненормално високи изкуствени равнища, тъй като действията на банката са довели до най-високата ценова динамика на облигациите в рамките на деня.

От финансовата институция посочват, че ще обжалват решението. "Въпросните дейности бяха осъществени съобразно пазарните практики и като част от ролята и задълженията на компанията като маркет мейкър", посочват от банката в съобщение.

Morgan Stanley е един от 15-те основни търговци на френски държавни ценни книжа, които трябва да осигуряват ликвидност на вторичните пазари според хазната на държавата.