Приходите от концесии на въглищните общини Гълъбово и Раднево са намалели с над 2 млн. лева за година, съобщава местният сайт Divident.eu. Кметовете им очакват през 2024 г. спад с още една трета заради все по-малкия добив на въглища.

"Това намаление за двете общини, намиращи се на територията на комплекса "Марица-изток" е катастрофално", се посочва в писмо на кметовете до премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев още от септември миналата година. С него те искат компенсационен механизъм заради свитите приходи.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" днес спира работа. Какво означава това за енергийната ни система?

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" днес спира работа. Какво означава това за енергийната ни система?

Коментарът на Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, пред Money.bg

"Смятам, че бихме могли да компенсираме по-ниските концесионни такси с повече инвестиции на наша територия", посочи пред онлайн изданието кметът на Гълъбово Николай Тонев. Той съобщи, че наскоро е бил заявен интерес към общината от немска фирма, която е била готова да инвестира 400 млн. евро на територията на общината.

По думите му е имало предложение до борда на мините за закупуване на над 1000 дка земя за "уникален за региона проект", но в крайна сметка енергийният министър Румен Радев не е дал подкрепата си.

Зеленият преход засяга общините и заради заетостта - две трети от трудоспособните хора в Гълъбово работят в предприятията към "Марица-изток".