Как трябва да реагират страните на действията, включващи агресия на чужда територия? Една от прилаганите тактики е санкционирането, което прилага икономически ограничения върху правителства, бизнеса и дори отделните граждани на дадена страна. На теория тези наказания трябват а създадат такова въздействие, че да разубедят по-нататъшната враждебност.

Днес САЩ имат наложени повече санкции от която и да е друга страна и една от най-всеобхватните им програми е насочена към Русия. Ето кратък преглед на тези санкции, представени от Visual Capitalist. Данните са от Изследователската служба на Конгреса и Министерството Congressional Research Service и Министерството на финансите на САЩ U.S. Treasury.

Санкциите най-често се въвеждат, след като президентът издаде изпълнителна заповед, с която се обявява извънредно положение. Това предоставя специални правомощия за регулиране на търговията с държавата-агресор.

След инвазия в Украйна през 2014 година

На 18 март 2014 г. Русия анексира Крим. Това беше осъдено от САЩ и други държави и те наложиха широкообхватни санкции.

Като цяло тези санкции засягат 480 юридически лица (включително фирми и държавни агенции), 253 физически лица, 7 плавателни съдове и 3 самолета. Санкциите срещу кораби и самолети може да изглеждат странни, но тези активи често са собственост на санкционирани хора. През февруари 2022 г. например Франция задържа товарен кораб, принадлежащ на санкционирана руска банка.

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Какви са новите санкции на ЕС спрямо Русия

Забраните включват и износ от ЕС за Русия на луксозни стоки, вкл. бижута

След намесата в изборите в САЩ

Администрациите на трима президенти - Обама, Тръмп и Байдън наложиха санкции срещу Русия за "злонамерени кибер дейности". Общо тези санкции засягат 106 юридически лица, 136 физически лица, 6 самолета и 2 кораба.

Основна цел е цел "Агенцията за интернет изследвания" (IRA). Преди изборите през 2016 г. 3000 реклами, спонсорирани от ИРА, достигнаха до 10 милиона американци във Facebook. Този проблем ескалира в навечерието на изборите през 2020 г., като 140 милиона американци са били изложени на пропаганда, според информациите.

Освен това САЩ имат различни санкции за противодействие на руското влияние в Сирия, Венецуела и Северна Корея. Те засягат 23 юридически лица, 17 физически лица и 7 кораба. Конкретни субекти включват компанията "Рособоронекспорт, която е държавен износител на оръжие, който беше санкциониран за доставка на сирийското правителство.

Руското правителство беше обвинено и в отравяне на двама души през последните години.

Първият инцидент замесва името Сергей Скрипал, бивш офицер от руското разузнаване, за когото се твърди, че е бил отровен през март 2018 г. на територия на Обединеното кралство. Вторият е руският опозиционер Алексей Навални, който е бил отровен през август 2020 г.

Заради тези два случая са наказани девет физически и пет юридически лица.

След инвазия в Украйна през 2022 година

САЩ въведоха редица санкции в отговор на последното нахлуване на Русия в Украйна. Според изпълнителна заповед, издадена през февруари, под санкциите попадат големи руски финансови институции и техните дъщерни дружества (общо 83 лица). В този списък са включени двете най-големи банки в страната, Sberbank и VTB Bank. Заедно те държат повече от половината от всички руски банкови активи.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Санкционирани са и 13 частни и държавни компании, които се считат за значителни за руската икономика. В тези 13 са включени "Ростелеком", които е най-големият доставчик на цифрови услуги в Русия и "Алроса", най-голямата компания за добив на диаманти в света.

Действат ли санкциите?

Няма едностранен отговор на този въпрос. Мнозина са съгласни например, че санкциите са изиграли важна роля за прекратяването на либийските програми за оръжия за масово унищожение.

Русия е изгубила достъп до резерви от $300 милиарда заради санкции

Русия е изгубила достъп до резерви от $300 милиарда заради санкции

Заради замразените средства Русия има проблеми с плащането на определени задължения

Според критиците обаче налагането на икономически санкции в дадена страна може да доведе до непредвидени последици. Едно от тях е отдалечаването от финансовата система на САЩ.