От Националната електрическа компания (НЕК) ще върнат до 15 април 2022 г. заема, който й бе отпуснат от държавата за заплащане на присъдените суми по арбитражното дело с "Атомстройекспорт" за произведеното оборудване за непостроената АЕЦ "Белене".

Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, отлагайки с 15 дни срокът от предишно свое решение.

Така, вместо до декември 2023 г., какъвто беше първоначалният срок, парите в размер на близо 1.177 млрд. лв. (равностойността на 601.6 млн. евро) ще бъдат възстановени на държавата до средата на април 2022 г. €

Северна Македония се отказа от инвестицията си в АЕЦ „Белене“

Северна Македония се отказа от инвестицията си в АЕЦ „Белене“

Държавната ESM ще се насочи към проект в Гърция

Предсрочното погасяване на заема става възможно, след като Националната електрическа компания натрупа значителен финансов ресурс, вследствие на ръста на енергийните цени.

"Атомстройекспорт" АД осъди НЕК ЕАД през 2016 г. в арбитражния съд в Женева за поръчаното оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене". В резултат на съдебното решение НЕК изплати на доставчика на оборудването 601.6 млн. евро.

"Росатом", Framatome и General Electric се обединяват за АЕЦ "Белене"

Три световни лидера в ядрената енергетика се обединяват за АЕЦ "Белене"

Очертава се оспорвана процедура за избор на стратегически инвеститор за втората българска ядрена централа, според министър Петкова

Припомняме, че през януари 2021 година бе обявено намерението реакторите, предназначени за проекта АЕЦ "Белене", да бъдат прехвърлени за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" на втора площадка.

През октомври 2020 година Българският енергиен холдинг (БЕХ) взе решение да влезе в преговори със САЩ за разработване на нови ядрени проекти и конкретно да се направи проучване на възможностите за изграждане на ядрена площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй". И в енергийната стратегия на България до 2030 г. е заложено изграждане на 2000 мегавата нови ядрени мощности.

Едновременно с това през юни 2018 година Народното събрание размрази официално 30-годишния проект за втора ядрена централа в България - "Белене".

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, който го бе нарекъл "гьол". Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

България преговаря с пет компании за АЕЦ "Белене"

България преговаря с пет компании за АЕЦ "Белене"

На тях ще бъде изпратена покана за обвързваща оферта

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност. През май 2019 г. бе открита процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", а една година по-късно тържествено бе обявено, че кандидатстват американци, французи и руснаци.