Нидерландия възнамеряват да затвори най-голямото находище на природен газ в Европа в Гронинген (Groningen) тази година. Властите на страната смятат, че по-нататъшната му експлоатация е опасна, каза министърът на минното дело Ханс Вайлбриф в интервю за Financial Times.

Министърът очаква да затвори съоръжението преди 1 октомври, но окончателното решение зависи от това дали ще има недостиг на газ в Европа след настоящата зима. Ако е необходимо, полето ще остане отворено за експлоатация до октомври 2024 г., каза Вайлбриф в интервюто, цитирано от finmarket.ru.

Огромното газово находище, което Европа не може да използва

Огромното газово находище, което Европа не може да използва

Къде се намира и каква е причината?

Според министъра в момента се експлоатира само малка част от капацитета на Гронинген. Той изключи възможността за увеличаване на добива на находището.

"Няма да разширяваме производството от съображения за безопасност. Това е абсолютно неосъществимо от политическа гледна точка. Аз обаче също не възнамерявам да правя това, тъй като увеличаването на производството увеличава вероятността от земетресения, за които не искам да нося отговорност", посочи Вайлбриф.

От 80-те години в района на находището Гронинген се регистрират до 100 труса годишно, чиято максимална сила е била 3,6 бала, отбелязва деловото издание.

На фона на недостига на газ, с който Европа се сблъска миналата година заради ситуацията в Украйна, холандските власти отложиха плановете за затваряне на Гронинген, но намалиха производството на находището до възможно най-ниското ниво - 2,8 милиарда кубически метра годишно.

Увеличаването на производството на газ до над 5 милиарда кубични метра годишно ще увеличи риска от сеизмична активност в региона, каза министърът.

Находището, открито през 1963 г., произвежда над 50 милиарда кубически метра годишно в своя пик.

Нидерландия и Германия започват съвместно разработване на морско газово находище

Нидерландия и Германия започват съвместно разработване на морско газово находище

Нидерландските власти вече са издали необходимите разрешителни

Нидерландия и Европа като цяло са осигурили достатъчно доставки на газ, включително от САЩ, Норвегия и Катар , каза Вийлбриф . Освен това меката зима позволява на страните от региона да запазят големи запаси от газ в хранилища. В допълнение, Нидерландия през 2022 г. намали потреблението на газ с 22% в сравнение с предходната година.