Пекин се подготвя да използва доминиращата си позиция при редкоземните материали като оръжие в търговската война срещу Вашингтон, според редица материали в китайски медии, цитирани от Bloomberg.

САЩ не трябва да подценява възможността на Китай да се бори в търговската война, пише People's Daily, водещ официоз на комунистическата партия. В материала се използва рядко използвана китайска фраза, чийто превод е "не казвайте, че не сме ви предупредили". Конкретната фраза е използвана от вестника през 1962 г. преди Китай да започне война с Индия. "Тези, запознати с дипломатическия език, знаят тежестта на тази фраза", се посочва в материал от април миналата година на Global Times, също силно свързан с комунистите. Тя е използвана и преди началото на конфликта между Китай и Виетнам през 1979.

Главният редактор на същото издание пише в съобщение в Twitter, че Китай "сериозно" обмисля да ограничи износа на редкоземни материали за САЩ и може да въведе други мерки. Редица други издания публикуваха материали в този дух.

САЩ разчита на Китай за около 80% от редкоземните материали, които се използват в множество сектори - през смартфони и електромобили до военно оборудване.

Поднебесната империя не ги използва като оръжие за първи път: това се случи и през 2010 г. след спор с Япония.

За първи път от 15 години китайските туристи в САЩ намаляват

За първи път от 15 години китайските туристи в САЩ намаляват

Сред причините са търговската война и забавянето на втората най-голяма икономика