Над 750 000 граждани на страни членки на Европейския съюз са кандидатствали да продължат да живеят в Обединеното кралство, ако то излезе от блока. Това заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджи Джавид.

Въпросът какво ще се случи с повече от 3 милиона жители на ЕС, живеещи в островната държава, е най-важната част от излизането на Великобритания от блока. Тези жители имат срок до 31 декември през 2020 година да кандидатстват за статут на уседналост", без значение дали страната им ще остане или ще излезе от ЕС, пише Reuters.

Обединеното кралство би следвало да напусне блока на 31-ви октомври, но министър-председателят Тереза Мей отстъпи от решението си, след като не постигна сделка за излизането.

Ще сложи ли край на земеделските бригади във Великобритания Брекзит

Ще сложи ли край на земеделските бригади във Великобритания Брекзит

Фермерите се опитват да осигурят всякакви удобства, за да привлекат българи и румънци

"Гражданите на ЕС са наши приятели, съседи и колеги, които допринасят много за държавата ни. Какъвто и да е изходът от Брекзит, ние искаме те да останат", заяви Джавид, като отбеляза, че досега желание да продължат да живеят на Острова, са изявили 750 000 души.

621 400 са кандидатствалите за "статут на уседналост" до края на месец април, като от тях 389 900 души са заявили желанието си да останат още през първия месец. Схемата е стартирала официално на 30-и март, но възможност да подават кандидатури жителите са имали още от месец август през миналата година, когато е започнала пробната фаза на програмата.

Статут могат да получат гражданите на страни членки на ЕС, живели поне пет години на Острова. Той не променя нищо, като те пак ще имат същите права да работят и учат, както и достъп до всички услуги, които са използвали досега.

Великобритания ще търси уеб дизайнери, архитекти и други специалисти от страни извън ЕС

Великобритания ще търси уеб дизайнери, архитекти и други специалисти от страни извън ЕС

Лондон иска да улесни достъпа до пазара на труда за някои професии

Най-много кандидатури са заявили полските граждани - 103 200, следвани от румънските с 89 000 и тези на италианските - 70 800.

Разгледани са 445 000 кандидатури, като 1/3 от тях са получили статут на уседналост. Останалите са получили "pre-settled" временен статут и ще могат да получат редовен, когато натрупат пет години пребиваване на Острова.