Обединеното кралство обикновено наема земеделски работници от други страни, които да берат ягоди, аспержи и извършват редица други длъжности в фермерския сектор. Неясната ситуация с Брекзит обаче води до недостиг на работна ръка, тъй като чуждестранните работници се опасяват да влязат в островната държава.

За земеделския сезон, известен и като бригади за чуждестранните работници, фермерите там полагат доста усилия, за да привлекат българска и румънска работна ръка - от предлагането на обзаведени жилища, през осигуряването на българска и румънска храна и дори организирането на дискотеки, пише Bloomberg.

"Това са малки неща, които можем да направим, защото ги карат да се чувстват повече у дома си", казва Тим Стокуел, собственик на 500 акра земеделска земя в Сейнт Андрюс. Той наема временни работници от Източна Европа всяка година, като 90% от тях са от България и Румъния.

Заради Брекзит фермерите остават без работници и това води до изгниване на растителните култери. Миналата година е имало много поражения, тъй като за земеделската работа са дошли много малко чуждестранни берачи. Това е донесло загуба от 130 000 паунда за бизнеса.

Временните берачи от другите страни се притесняват, че след Брекзит макроклиматът няма да е благоприятен за тях, а ако стойността на паунда се понижи, това може да намали и доходите им.

Чуждестранните работници заемат позиции, които британците не искат. Производителите на меки плодове в островната страна обикновено наемат 30 000 сезонни работници, а това е повече от 1/3 от временната работна ръка в градинарството.

От заетостта във фермите във Великобритания обикновено се изкарва около 320 паунда на седмица, а сезонът продължава от април до ноември. Миналата година производителите са имали 9000 хиляди работници по-малко от необходимото и се очаква дефицитът да продължава да нараства според Националния съюз на земеделските производители.

Ако фермите не успеят да съберат всичката реколта и да плащат повече, за да привлекат работници, това може да доведе до повишаване на цените на плодовете за британските потребители и да принуди нацията да разчита повече на вноса.

Трудната ситуация е накарала производителите да търсят и работници извън страните за които има уредени визи. Но тава е труден и доста по-продължителен процес, в сравнение с набирането на работна ръка от ЕС. Така молдовски и украински работници пристигат с над две седмици закъснение заради уреждането на документите. А това води до ситуация, в която има готова реколта, но няма кой да я събере.

Освен Брекзит, друга причина за дефицита на работна ръка от източните европейски страни, е че перспективите в тях за образование и заетост се подобриха. По-малко поляци са емигрирали в Западна Европа през последните години, тъй като безработицата в страната е намаляла. В Румъния значително са се подобрили възможностите за студенти и по-млади хора. Вече има и много европейски програми, като "Еразъм".

"Кой ще избере пет месеца тежък труд в Обединеното кралство пред 5 месеца "Еразъм" в Италия ", казва Стефани Мур, главен изпълнител директор на Concordia, фирма за набиране на работници на Острова.