Русия остава една велика държава, благодарение на професионализма на армията, който позволява да се решават поставените й задачи, заяви председателят на Комитета на началник-щабовете на американските въоръжени сили , генерал Марк Мили в интервю за The Wall Street Journal.

"Русия е велика сила. В това няма съмнение поради техните възможности. .. Руските военни са много добри, няма две мнения по въпроса. Не бива да ги подценяваме, те имат много ефективна и много професионална армия и представляват предизвикателство и заплаха (за САЩ, бел ред.)", констатира пред изданието генералът.

Коя е държавата с най-много танкове в света?

Коя е държавата с най-много танкове в света?

Тази страната разполага с 22 хиляди танка

Марк Мили обръща внимание на способността на руските въоръжени сили да намират неконвенционални решения, наричайки военните в страната предизвикателство и заплаха за САЩ. Генералът похвали кибер възможностите на руската армия, както и бойната готовност на аерокосмическите сили, сухопътната армия и флота.

"Те имат много ефективна и много професионална армия. Тя е сравнително малка в сравнение с тази от съветските времена, но много, много способна", добавя военният лидер, цитиран от РИА Новости.

National Interest: С-500 са "сребърен куршум" за американските F-35

National Interest: С-500 са "сребърен куршум" за американските F-35

Русия ще завърши разработването на най-новата зенитно-ракетна система до 2021 г.

В същото време генерал Мили казва, че "в най-широкия стратегически смисъл" Русия е "в състояние на упадък", обаче той веднага добавя: " но притежава много мощни стратегически ядрени сили".