Новите руските системи за противовъздушна отбрана С-500 ще бъдат в състояние да унищожат американското изтребители от пето поколение F-35, пише специализираното издание The National Interest.

До 2021 г. Русия ще завърши разработването на най-новата зенитно-ракетна система С-500 "Прометей" (S-500 "Prometheus ").

Според американските анализатори новата руска система за ПВО ще се превърне в "сребърен куршум" срещу изтребителите на американските ВВС F-35. Очаква се максималният обхват на новата система за ПВО да бъде около 600 километра. Освен това времето за реакция на системата се намалява с 6 секунди в сравнение със С-400 "Триумф".

Русия изстреля ракета земя-въздух на рекордно дълго разстояние

Новото оръжие на Русия, което може да свали всичко във въздуха

Системата S-500 може да "лови" свръхзвукови ракети, стелт изтребители и дронове

Първите изпитания на С-500 се проведоха през 2019 г., по време на които комплексът уцели целта на разстояние 481,2 километра. Това е с 80 километра по-високо от показателите на която и да е от съществуващите в момента ракетни системи.

Експертите предполагат, че "Прометей" ще може да проследява и да нанася удар по десет бойни глави на балистични ракети едновременно. Освен това системата ще използва няколко радара, които са предназначени за работа с различни видове цели. Също така, С-500 ще може да удря сателити с ниска орбита и някои видове космически кораби в близкото пространство.

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Новото оръжие на Турция: какво може руската противоракетна система S-400?

Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология

По-рано авторите на китайското издание Sina нарекоха руската радиолокационна станция Sky-U заклет враг на американските изтребители F-35. Радарът е способен да открива и проследява въздушни цели на височина от 75 километра и обхват от 600 километра, пише politexpert.net.