Русия проведе пореден успешен ракетен тест - системата за земя-въздух S-500 порази цели, намиращи се на над 480 км. Това е най-дългото разстояние, изминато от ракета при подобен тест, надвишавайки с поне 80 км останалите известни ракетни тестове, твърдят пред CNBC източници от американското разузнаване.

Наземната ракетна система, която носи името Прометей, е считана за една от най-модерните в света. Тя може да прихване до 10 балистични ракети, които се движат към цели със скорост 5 км в секунда. Отделно самата система разполага с балистични ракети с обхват над 3500 км.

Русия твърди, че тя е в състояние да прихване свръхзвукови ракети, дронове и самолети, както и стелт изтребители като F-22 и F-35. Според Москва S-500 разполага с обхват, способен да унищожи обекти, летящи във високите слоеве на атмосферата или на 100 км над земната повърхност.

Военни специалисти определят системата като изключително напреднала и надеждна. "Тя е напълно способна да защитава нашата родна страна за десетилетия напред", заяви руският военен експерт Игор Коротеченко пред агенция Sputnik.

Ракетната система S-500 е една от най-модерните в света

Източник: Defense World

Ракетната система S-500 е една от най-модерните в света

Новата ракетна система е наследник на S-300V4, която е в действие от края на 70-те години на миналия век и използва модифициран вариант на ракетите й. Тя ще разшири възможностите на Кремъл да поразява множество цели с прецизни удари.

Новината идва само седмица след като стана ясно, че до 2020 г. Русия ще може да изстреля свръхзвукова балистична ракета "Авангард" - оръжие, срещу което никоя държава не може да се противопостави.

Свръхзвуковото оръжие е в състояние да носи ядрена бойна глава и е проектирано да бъде носено от междуконтинентална балистична ракета. Веднъж изстреляно, то използва аеродинамични сили, за да лети над атмосферата.

Русия 2 пъти успешно е тествала оръжието през 2016 г. Третият опит, извършен през октомври 2017 г., се е провалил, тъй като ракетата се разбива секунди преди да порази целта си. Следващият тест на руското свръхзвуково оръжие се очаква през това лято.

Информацията на американското военно разузнаване разбуни духовете в САЩ и провокира властите във Вашингтон да ускорят собствените си проекти за свръхзвукови ракети.