Русия подписа споразумение с Венецуела, с което реструктурира 3.15 милиарда долара дълг, хвърляйки спасителна жилетка на разкъсваната от криза държава, предава Bloomberg. Според договора Каракас ще трябва да връща парите в следващите повече от десет години с "минимални" плащания през първите шест, заявиха от руското Министерство на финансите.

Предоговарянето обаче не включва задълженията на държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA на руската Rosneft. Това е вторият път, в който Москва пренасрочва плащанията по дълга на Венецуела, след като миналата година също се съгласи на удължаване на срока.

Венецуела не успя да договори преструктуриране на дълга

Венецуела не успя да договори преструктуриране на дълга

Дългът се оценява на 150-180 млрд. долара

Вчера Каракас бе обявен в частична неплатежоспосбност, след като не успя да покрие плащания към чуждестранните кредитори. Президентът Мадуро се опита да събере инвеститори, на които Венецуела дължи 60 милиарда долара, за да предоговори условията. Споразумение обаче му бе отказано.

Междувременно резервите на Централната банка намаляха до 15-годишно дъно, а добивът на петрол е най-ниското си ниво от 1989 г.