За първи път администрацията на Тръмп е конфискувала товара на плавателни съдове, натоварени с иранско гориво в нарушение на американските санкции, предава The Wall Street Journal.

Миналият месец щатските прокурори подадоха искане за задържане на четири танкера с бензин, които Иран праща на Венецуела. Тогава не беше ясно дали САЩ ще успее да поеме контрол над танкерите, след като подобен опит се провали миналата година. Източник на изданието обаче казва, че плавателните съдове са преминали под контрола на американските власти без военна намеса.

Администрацията очаква ходът да откаже компаниите от доставки между Иран и Венецуела. Двете държави все повече разчитат на частния сектор, за да пренасят петрол и други енергийни продукти, жизненоважни за закъсалите икономики и на двете държави.

Четирите плавателни съда - Luna, Pandi, Bering и Bella - вече пътуват към Хюстън. Те са били част от флотилия от девет танкера, включително пет ирански плавателни съда, ескортирани от ирански военни. След като властите са се свързали с четирите частни съда, те са се отделили от групата.