Комисията за защита на потребителите (КЗП) скоро ще може да спира интернет страници. Промяната в законодателството бе въведена на европейско ниво от ЕП тази седмица с 591 гласа "за" и 80 "против".

Целта на европейските депутати е да повишат защитата на потребителите срещу измами в интернет от съмнителни сайтове за търговия, но възможността за заличаване на цели страници повдига въпроси сред някои от членовете на Европейския парламент, коментира Silicon Republic.

Новите регулации, когато бъдат транспонирани в националното законодателство, ще уеднаквят на европейско ниво правомощия на агенциите за защита на потребителя. Депутатите посочват, че в момента различните закони в отделните страни създават законови вратички, които измамници ползват, за да заблуждават потребители.

Така регулаторите вече ще могат да налагат еднократни или периодични глоби, да заповядат поставянето на предупредителни съобщения на страниците или да наредят на компанията, която осигурява хостинг услугата за дадена страница, да премахне или да забрани достъпа до отделен сайт, ако няма друг ефективен начин за прекратяване на нелегалната практика.

Джулия Реда (Зелените/Германия) изрази притеснение, че новата регулация "въвежда несъразмерни възможности", визирайки възможността за спиране на страници. По думите й, това ще накара интернет доставчиците да създадат инфраструктура за блокиране на сайтове, което носи риск тя да злоупотреби в бъдеще по редица причини, включително цензура. "За да дам скорошен пример, сайтове, свързани с искането за независимост на Каталуния, бяха блокирани преди седмица. Тези действия бяха извършени изключително бързо, защото инструментите бяха факт - те бяха създадени с други цели, като например забраняването на достъпа до страници, които предлагаха нелегално съдържание", написа тя в блога си.

Евродепутатът предложи като крайна мярка да бъде въведена възможността за премахване на съдържание, което нарушава закона, вместо цялостно премахване на страници.