Световната търговска организация (СТО) излезе с разрешение Щатите да наложат мита върху внос от Европейския съюз (ЕС). С това действие международната институция "отваря вратата" за нов фронт на търговската война.

Разрешението на СТО ще позволи на Вашингтон да наложи тарифи върху европейски внос, възлизащ на 7,5 милиарда долара. Това ще бъде резултат от продължителния спор за субсидиите, с които Брюксел подкрепя производителят на самолети Airbus.

Преди време от администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашиха, че може да бъдат въведени мита върху 100% от износа на ЕС за американския пазар.

През юни търговският представител на САЩ (USTR) публикува списък със групи стоки, които може да бъдат засегнати от тарифите. Той включва маслини, италианско сирене и шотландско.

САЩ искат мита за още европейски стоки заради субсидирането на Airbus

САЩ искат мита за още европейски стоки заради субсидирането на Airbus

Маслини, сирене и уиски биха могли да бъдат засегнати от новите тарифи

Съединените щати и ЕС заплашиха да наложат взаимни тарифи за милиарди долари на самолети, трактори и храни в почти 15-годишен спор в рамките на Световната търговска организация по отношение на субсидиите за самолети. Те се отнасят съответно за американския производител Boeing и за неговия основен европейски конкурент Airbus.

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че ЕС обмисля нов агресивен подход в търговския си спор с американския президент Доналд Тръмп. Тогава стана ясно, че Брюксел се готви да наложи мита върху внос на стойност 4 милиарда долара от САЩ.

Европа се подготвя за американски мита върху внос за $7 милиарда заради Airbus

Европа се подготвя за американски мита върху внос за $7 милиарда заради Airbus

От Брюксел са готови да отговорят с тарифи за $12 милиарда върху продукти от кетчуп до конзоли за видеоигри