Русия е в непосредствена опасност да изпадне в в дефолт. Това се случва, след като Съединените щати прекъснаха способността на страната да изплаща дълга си, използвайки замразени долари, стоящи в американски банки, съобщават финансови експерти, цитирани от CNN Business.

Западните страни вече санкционираха около половината от чуждестранните резерви на Русия - това са приблизително $315 милиарда, заради нейното нахлуване в Украйна.

И въпреки че Министерството на финансите на САЩ позволяваше на Русия да използва част от своите замразени активи, за да плаща на определени инвеститори в щатски долари, администрацията на Джо Байдън тази седмица блокира достъпа на страната до запасите си.

Топката е ръцете на САЩ: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската революция насам

Топката е ръцете на САЩ: В дефолт ли изпада Русия за първи път от Октомврийската революция насам

Москва трябва да плати 117 милиона долара лихва по държавните облигации до 15 април

Това може да принуди Русия да предложи да плати дълговете си в рубли, или да не плаща изобщо.

"Всяко едно действие ще представлява неизпълнение", подчертаха от Fitch Ratings още миналия месец.

"Значителни количества от нашите резерви са блокирани в чужди страни, така че ако това блокиране продължи и тези преводи бъдат блокирани от, тогава те ще бъдат обслужвани в рубли", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на пресконференция в сряда.

Песков твърди, че неизпълнението би било "изкуствено", защото долари за плащане има, просто няма достъп до тях.

"Няма основания за истински фалит", заяви Песков и допълни, че той "дори не е близо".

САЩ се опитват да засилят натиска върху Русия след снимките, показващи военни престъпления, извършени в украинския град Буча. москва отрича да е участвала по какъвто и да е начин в убийства на цивилни.

В допълнение към решението на американското Министерството на финансите да прекъсне достъпа на Русия до щатски долари, администрацията на Джо Байдън тази седмица обяви нови санкции срещу руски финансови институции и физически лица. Те включват двете дъщери на руския президент Владимир Путин и съпругата и дъщерята на външния министър на руския президент - Сергей Лавров.

Отрязване на Русия от доларите

Министерството на финансите на САЩ позволяваше на Русия да използва част от чуждестранните си резерви, за да сведе до минимум ударите, нанесени на кредиторите в страната. JPMorgan изчислява, че Руската федерация е имала около $40 милиарда дълг в чуждестранна валута още в края на миналата година, като около половината от тях е държана от чуждестранни инвеститори.

Но изображенията на цивилни, загинали на улицата в Буча, накараха западните страни да наложат нови санкции и да затегнат още повече "примката" около Москва.

"Това допълнително ще изчерпи ресурсите, които Путин използва, за да продължи войната си срещу Украйна и ще предизвика повече несигурност и предизвикателства за финансовата им система", заяви говорител на Министерството на финансите на САЩ пред CNN.

Русия успя да поддържа изкуствено висока стойност на рублата чрез повишаване на лихвените проценти, принуждавайки износителите да разменят чуждестранна валута за руски пари и като изисква от вносителите на енергия да плащат в рубли, наред с други действия. Това донякъде изолира руската икономика от западните санкции.

Но отрязването на Русия от доларите почти сигурно ще я принуди да изпадне в несъстоятелност. Това може да принуди Москва да плати по-високи лихви по дълга си, ако изобщо реши да плати, коментират финансови анализатори отвъд океана.

За последно Русия не изпълни плащания по вътрешния си дълг, когато страната беше потопена във финансова криза след срив на цените на суровините през 1998 година.

В опасност ли е щатският долар?

В опасност ли е щатският долар?

Смятана за "икономическо оръжие за масово унищожение", американската валута все още няма алтернатива