Американският президент Доналд Тръмп реши да лиши Индия от нейните търговски привилегии спрямо Съединените щати в рамките на Общата система за преференции в полза на развиващите се страни (Generalized System of Preferences, GSP).

В резултат на това решение Индия ще бъде лишена от възможността да изнася около 2 хиляди вида стоки за Щатите безмитно. През 2017 година безмитният внос на Индия в САЩ в рамките на програмата GSP бе с обем от над $5,6 млрд., като страната е лидер сред участниците в тази програма.

"Стигнах до заключението, че Индия не е предоставила убедителни доказателства на САЩ, че ще осигури равен и адекватен достъп до пазарите си", обяснява решението си Тръмп.

"В това отношение е препоръчително да се лиши Индия от статута на развиваща се страна, която получава преференции в рамките на GSP, от 5 юни 2019 г.", се казва в изявлението на Белия дом.

Програмата GSP беше създадена през 1974 г. с цел стимулиране на икономическия растеж в развиващите се пазари и позволи на включените в нея държави да изнасят определени стоки за САЩ безмитно.

В средата на май САЩ лиши от такива търговски привилегии Турция. Решението бе обяснено с това, че за 45 години участие в програмата турската икономика силно се е развила, диферсифицирала и вече няма нужда от такава подкрепа.

Правителството на Индия нарече "тъжното" решение на Тръмп, но обяви намерението си да поддържа силни икономически връзки с Вашингтон. Източник от индийското министерство на търговията даде да се разбере, че подобен ход от страна на САЩ не е съществен, тъй като изгодата на индийските износители от системата на GSP е минимална.

Вашингтон обяви намерението си да лиши Индия от статута на бенефициент в рамките на програмата GSP още през март, но отложи приемането на това решение до приключването на парламентарните избори в голямата азиатска страна.