Великобритания се надява един от вековните й врагове, който се опита да завземе Острова през 1588 година, да бъде нейният довереник и "най-добър приятел" при преговорите за "Брекзит" с Европейския съюз (ЕС).

Властите в Лондон заявиха, че виждат Испания като потенциален партньор след стартирането на процедурата за излизане от съюза, което се очаква да се случи в края на този месец.

Първоначално се смяташе, че Тереза Мей ще успее да привлече на своя страна някои от малките и най-новите членки на ЕС.

Сега обаче тя смята, че е спечелила основен съюзник, който е и част от Еврозоната, и Лондон ще се опита с негова помощ да запази правото си на свободна търговия със съюза след като излезе от него, обясняват запознати, цитирани от Bloomberg.

Това, с което Великобритания може да привлече Испания, е територия. Става въпрос за Гибралтар, за който властите в Мадрид предложиха споделен суверинитет с Обединеното кралство след "Брекзит".

Заедно с това между двете държави има дълбоки търговски отношения и връзки в сферата на туризма. 18 милиона британци или почти една трета от гражданите на Острова са посетили Испания през миналата година.

Заедно с това испанските компании изнасят много повече стоки за Англия, отколкото за повечето държави от Западна Европа.

И все пак на среща през февруари премиерите на двете държави Тереза Мей и Мариано Рахой проведоха среща в Малта, които не бяха особено плодотворни. Въпреки това и двамата са се съгласили, че ще искат постигане на споразумение за реципрочни права за пребиваване за своите граждани след "Брекзит".