Южна Корея ще премахне Япония от списъка си с предпочитани търговски партньори, след като Токио направи същото преди дни, предава BBC. Сеул обаче прави още една крачка: ще постави Япония в новосъздаден ограничителен списък, каза министърът на индустрията Сунг Юн-мо.

В новия черен списък ще бъдат включвания държави, които не управляват износа си според международните принципи. Очаква се това да забави и затрудни търговията между двете държави. Засега няма повече детайли.

Двустранното напрежение между двете азиатски държави бе разпалено отново, след като южнокорейски съд нареди японски компании да платят обезщетения на корейци, които са били прунудени да работят за тях по време на Втората световна война. Токио казва, че споровете са били разрешени между 1965 г. и счита тази страница за затворена.

След решението Япония въведе ограничения в износа на три химикала, които са ключови за производството на чипове памет и дисплеи. А по-късно изключи Южна Корея от списъка си с предпочитани търговски партньори.

Конфликтът между Япония и Южна Корея ексалира

Конфликтът между Япония и Южна Корея ексалира

Токио извади азиатската страна от списъка с предпочитани търговски партньори