За първи път от 21 април 2021 г. обменният курс на долара спрямо рублата надхвърли 77 рубли, по време на търговията днес на Московската борса, съобщи "Комерсант". Стойността на еврото се покачи над 87 рубли, за първи път от 27 август 2021 година. Индексът на Московската борса падна под 3700 пункта. По конкретно, обменният курс на долара се увеличи с 40 копейки тази сутрин до 77,2 рубли. Еврото поскъпна с 51 копейки до 87,33 рубли.

Индексът на Московската борса падна до 3694,79 пункта (-3,2%). Това става за първи път от 24 декември 2021 година.

В същото време, цената на суровия петрол Brent на борсата ICE падна до $79,7 за барел (-0,4%), а WTI - до $76,4 (-0,5%).

Възможно е доларът спрямо рублата да скочи до 80 рубли, в случай на нарастване на геополитическите рискове в Казахстан, пише РИА Новости. Днес Русия предостави помощ на Казахстан в рамките на Договора за колективна сигурност. Помощта беше поискана официално вчера от президента на Казахстан.

Цената на урана на световните борси се повиши с почти 8%, на фона на продължаващите протести в Казахстан. Това съобщи "Известия" по информация от платформата UxC, проследяваща световните цени на урана.

По нейни данни, вчера цената на урана на световните пазари се е повишила до 45,25 долара за фунт. Само преди седмица, цената на урана беше 42 долара за фунт.

Отбелязва се, че Казахстан произвежда над 40% от урана в света (използва се като гориво за атомните централи).

"Ако дори в краткосрочен план има несигурност относно доставките, намалява склоността на притежателите на уран да го търгуват. Въпреки факта, че сега няма недостиг на доставки, "играчите" на пазара изхождат от факта, че има предпоставки за това", коментира ситуацията ръководителят на UxC Джонатан Хинце.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари. Недоволни от поскъпването на втечнения газ за автомобили, жителите на много градове излязоха на митинги.

Казахстан "пламна" заради двойно по-скъпата автомобилна газ на цена от ... 48 стотинки

Казахстан "пламна" заради двойно по-скъпата автомобилна газ на цена от ... 48 стотинки

Цените на горивата в страната са сред най-евтините в света, но увеличението е болезнено за местните жители