В Казахстан избухнаха протести заради вдигането почти двойно на цената на втечнения газ, който там широко се използва като автомобилно гориво, съобщават редица руски медии. Повишението на цените на синьото гориво стана от 1 януари 2022 г., което "възпламени" обществото.

Повишението на цените на газа за автомобили стана, след като страната въведе разчети за търговията му по пазарна цена. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че действията на правителството, оглавявано от премиера Аскар Мамин са довели до протестите и на 5 януари то подаде оставка.

От 1 януари 2022 г. страната извърши пълен преход към борсова търговия с втечнен газ. От Министерството на енергетиката казаха, че преди преминаването към електронни платформи за търговия, цената на този вид гориво е била неизгодна за производителите, тъй като се е продавала на цени под себестойността.

От 20 до 24 декември чрез електронна търговия се проведоха пет търговски сесии, по време на които цената на втечнения газ се формира на база търсене и предлагане. Така средната цена на едро за януарските доставки на втечнен газ в района на Мангистау възлизаше на 306 долара за тон или 0,17 долара за литър. В същото време, цената на дребно в градовете Актау, Жанаозен, както и в района на Мангистау достигна 0,23-0,27 долара за литър.

След като първото искане на протестиращите - връщане на предишната цена за втечнения газ - беше удовлетворено, веднага бяха обявени нови условия - относно отстраняването на правителството (което стана тази сутрин) и ръководителя на Съвета за сигурност на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев (който напусна поста през 2019 г.).

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Доскорошният държавен лидер има имения в Чехия и Великобритания и огромни банкови сметки

Центърът на протестите се измести от петролния западен Казахстан в Алмати, който е един вид столица на опозиционните настроения. Нощните сблъсъци с полицията там бяха най-тежки.

Директорът на завод за преработка на газ в района на Мангистау на Казахстан, където започнаха протести заради покачването на цените на суровините, беше задържан, съобщи телевизия "Казахстан". Твърди се, че директорът вдигнал цената на газа без причина.

Освен шефа на газопреработвателния завод, е задържан и шефът на платформата за електронна търговия на втечнен газ. Агенцията за финансов мониторинг на Казахстан провежда досъдебно разследване по въпроса.

Отлага се с една година пълния преход към продажба на втечнен газ чрез електронна платформа за търговия, се посочва на уебсайта на правителството на страната, пишат руски медии.

Също така правителството даде инструкции да се "проведе разследване за тайни споразумения" при продажбата на втечнен газ, както и да се "актуализират цялостните планове за развитие" на Мангистау и три други западни региона на Казахстан.

На министерствата беше възложено да разработят законопроект за несъстоятелност на физически лица, документ за държавно регулиране на цените на горивата и основните храни, както и да разработят документи по въпроса за субсидиране на жилища под наем.

Правителството също така обяви за валидно постановление от 2003 г., описващо правилата за прекратяване на искове по заеми от местния бюджет, които бяха престанали да действат.

Протестите заради поскъпването на газа доведоха до сблъсъци с полицията, а Министерството на вътрешните работи на страната съобщава, че са задържани над 200 протестиращи. В районите на Алмати и Мангистау е обявено извънредно положение и е въведен полицейски час. Протестните действия се възобновиха в Алмати тази сутрин, съобщава се, че протестиращи са влезли в сградата на администрацията на Алматинска област.

Казахстан купува 30 Boeing 737 MAX за $3,6 милиарда

Казахстан купува 30 Boeing 737 MAX за $3,6 милиарда

Те са за нискотарифната авиокомпания FlyArystan

Железопътните гари Макат и Жем, разположени в районите на Атирау и Актюб, са затворени за движение, съобщиха от пресслужбата на казахстанските железници. Движението беше затворено, заради обявяването на извънредно положение в Алмати, и областите Алмати и Мангистау, заради протести. Поради това движението на редица влакове беше спряно.

Протестиращите не отстъпват, а редица анализатори коментират, че е възможна още по-голяма ескалация, защото повишението на цените на газа са само "последната капка".

Този протест се отличава от онези в последните години в Казахстан, защото няма водачи, които да искат да "капитализират" недоволството в политически дивидент.

Сегашният президент Токаев продължава политиката на "нурсултанизъм", както я наричат, заради Нурсултан Назарбаев, който е президент на страната от 1990 (когато още Казахстан е социалистическа република) до 2019 г., когато се сменя с настоящия президент, но остава лидер на управляващата партия и запазва важни постове в държавни структури. След неговата оставка, правителството взема решение за преименуване на столицата Алмати на Нурсултан.

Последните факти ясно показват, че оставка на правителството няма да успокои протестиращите, а е опит само за понижаване на напрежението, смятат наблюдатели. И да не забравяме, че Казахстан е президентска република, в която парламентът има ограничени функции и е доминиран от същата партия на президента.

Ситуацията е много деликатна и следващите часове са решаващи по отношение на това, какво ще бъде бъдещето на Казахстан, смятат наблюдатели, запознати отблизо със ситуацията.