Повишаващите се лихвени проценти и привидно безкрайната криза, обхванала веригите за доставки,оказват негативно влияние върху строителството на жилища в САЩ. Това затруднява строителните предприемачи, а в страната вече от десетилетия има недостиг на жилища.

Строителството на нови жилища през април падна с 0,2%, в сравнение с март, според последните данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ в сряда. Спадът се дължи най-вече на спад от 7,3% в строителството на еднофамилни къщи.

Цифрите от април показват, че бумът в жилищното строителство, който дойде на фона на ниските лихвени проценти, започва да намалява.

Сега, когато лихвите по ипотечните кредити са по-високи, вероятно еднофамилното строителство ще намалее през следващата година, заяви Робърт Диц, който е главен икономист в Националната асоциация на строителите на жилища. "Търсенето на жилища през март и април достигна точка на кипене, но ръстът на цените на жилищата ще се охлади, защото продажбите на нови жилища започнаха да намаляват", прогнозира той.

Заявленията за ипотечни кредити са намалели с 11% тази седмица в сравнение с миналата, според седмичното проучване на Асоциацията на ипотечните банкери.

САЩ се нуждаят от близо 7 милиона жилища, Байдън планира изграждане на едва 1 милион

САЩ се нуждаят от близо 7 милиона жилища, Байдън планира изграждане на едва 1 милион

Планът включва 150 милиарда долара инвестиции

По-ниското търсене обаче няма да реши проблема с недостига на жилища в САЩ, смятат експерти от сектора.

Междувременно строителството на многофамилни къщи скочи с 15,3% през април в сравнение с март. За разлика от къщите, апартаментите вероятно ще продължат да бъдат много по-търсени, тъй като работодателите изискват връщане в офиса, коментира Диц.

Пречките във веригата за доставки: кошмар за строителите на жилища

Независимо дали строят къщи или апартаменти, проблемите с веригата за доставки затрудняват строителите да завършат вече започнати проекти. Броят на завършените жилища е намалял с 5,1% през април, според данните от преброяването.

Времето за строеж на един дом е нараснало почти двойно, в сравнение с нужното от преди пандемията, казва директорът на компанията John Burns Real Estate Consulting Ерик Финиган.

Това се дължи на вече познатите ни проблеми с веригите за доставки и на недостиг на работна ръка.

Да купиш обзавеждане за $28 000, за да си наемеш дом: възможно е на най-"лудия" пазар на жилища в света

Да купиш обзавеждане за $28 000, за да си наемеш дом: възможно е на най-"лудия" пазар на жилища в света

Обичайна практика е там апартаментите под наем да се предлагат необзаведени

Могат да се вземат мерки за облекчаване на недостига на жилища, като се предоставят повече земя за строителство, предоставят се ресурси за обучение на повече работници и се премахват някои правилата като изисквания за дизайн и естетика, казва Диц.