Президентът на САЩ Джо Байдън планира исторически инвестиции за решаване на жилищната криза в страната, в частност недостига на жилища. Изчисленията сочат обаче, че предвиденото няма да е достатъчно.

Според идеята на плана с име Build Back Better, целта е да бъдат изграждани 1 милион жилища. Въпреки, че мащабът изглежда голям, се смята, че това ще е крайно недостатъчно.

Според различни оценки дефицитът на жилища в САЩ варира. По думите на някои експерти страната се нуждае от 3,8 милиона нови жилища в края на 2020 г. На този фон Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти прогнозира през юни, че след "дупката" на пазара е за 6,8 милиона жилища, пише Business Insider.

Планът включва 150 милиарда долара инвестиции в този сегмент. Средствата идват на фона на високия ръст на цените на жилищата в САЩ.

САЩ се превърнаха в строителна площадка за жилища

САЩ се превърнаха в строителна площадка за жилища

Темпът на продажбите се увеличава със 7% през септември на месечна база

Първоначално планираната сума за строеж на нови жилища беше 359 милиарда долара. Първоначалната рамка беше за създаване на повече от 2 милиона жилищни единици, или двойно повече от сегашната цел. Дори и пакетът да бъде одобрен, недостигът на жилища вероятно ще остане факт.

"Не е ясно как планът ще помогне на недостига на жилища", коментира Дарил Феъруедър, който е главен икономист в Redfin.

Планът Build Back Better не е единственият начин, по който демократите се опитват да решат проблема. Байдън въведе редица от регулаторни промени през септември, според които трябва да се създадат 100 000 нови жилища през следващите три години. Този план също бледнее в сравнение с общия недостиг.

В САЩ не достигат над 5 милиона жилища, а строителните предприемачи са с "вързани ръце"

В САЩ не достигат над 5 милиона жилища, а строителните предприемачи са с "вързани ръце"

Недостигът на строителни материали оказват пряко влияние върху забавянето на работата им

Според Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в САЩ трябва да се започна строежът на 2 милиона, за да се намали недостига. Строителството през следващата година трябва д асе засили, но дори и при тези мерки, вероятно започнатите жилища ще са едва 1,65 милиона годишно, заявиха икономисти от Goldman Sachs по-рано през октомври.

Байдън планира строеж на 100 000 нови жилища. САЩ обаче се нуждае от около 7 милиона

Байдън планира строеж на 100 000 нови жилища. САЩ обаче се нуждае от около 7 милиона

Това е част от плана на Белия дом по повод жилищната криза в страната