След месеци на сериозно покачване на цените на жилищата, строителните материали, недостиг на работници, Байдън най-накрая обяви мерки и по отношение на жилищната криза в САЩ.

Белият дом въвежда регулаторни промени с цел да се засили строителството на жилища и да намалят бариерите за покупка на първо жилище от купувачите. Предвижда се да се разшири програмата за безвъзмездни средства за финансовите институции за развитие на общностите, за да стимулира изграждането на жилища на достъпни цени.

Чрез промените се цели да се добавят 100 000 нови, достъпни жилища за купувачи и наематели през следващите три години, пише Business Insider.

Мерките, предложени от Белия дом обаче са капка в морето. Проблемът е, че в САЩ има огромен недостиг на налични жилища. Оценките варират от 3,8 милиона единици до 6,8 милиона единици според асоциацията на брокерите. Въпреки че строителството непрекъснато се увеличава, то все още е доста под нивата, необходими, за да съответства на търсенето и предлагането.

Кризата вече е в разгара си. Промените са само обещаваща първа стъпка към овладяване скока в цените.

Ръстът на цените на жилищата в САЩ удари нов рекорд

Ръстът на цените на жилищата в САЩ удари нов рекорд

Купувачите вече трудно намират дом, който да им е по джоба

Стойността на жилищата са покачва с рекордни темпове четвърти пореден месец. Кризата е с широки мащаби. И в големите центрове и в малките градчето ситуацията е горе-долу една и съща.

Освен планът на Белия дом, президентът Джо Байдън призова Конгреса да бъдат похарчени приблизително 213 милиарда долара в инициативи за строеж на жилища. Очаква се това финансиране да създаде още 2 милиона нови жилища.

Планът на Байдън не изисква одобрение от Конгреса, което означава, че вероятно ще влезе в сила преди да се гласува инфраструктурният пакет.

Белия дом готви мерки за достъпни жилища в САЩ

Белия дом готви мерки за достъпни жилища в САЩ

За година жилищните имоти в най-голямата икономика поскъпнаха с 18%

Канадският премиер Джъстин Трюдо също представи план, за строеж на 1,4 милиона жилища през следващите четири години. Той също така иска да забрани оферти на сляпо и да блокира закупуването на канадски жилища за инвестиционни цели.