В Америка се купуват повече жилища от всякога. Бумът в пазара на имотите дойде на фона на по-голямото желание за голям дом по време на пандемията, както и заради ниските лихви по ипотечните кредити, пише Yahoo Finance.

Темпът на продажбите се увеличава със 7% през септември на месечна база. За сравнение, прогнозата на икономисти,според допитване на Bloomberg, беше за ръст от 3,7%. Подобен темп в сключване на договори за продажба е наблюдаван последно преди 15 години, по време на последния жилищен бум. 86% от продадените жилища през септември са били на пазара под един месец, по данни на Bloomberg.

Защо на най-скъпия имотен пазар в света жилищата остават празни, а наемите започват да падат?

Защо на най-скъпия имотен пазар в света жилищата остават празни, а наемите започват да падат?

2021-a може да бъде година на голяма промяна за пазара на недвижими имоти специалния административен регион на Китай

Желанието за покупка на имот доведе и до сериозен спад в предлагането, което продължава да стимулира строителството на нови жилища. През септември се строят 712 000 еднофамилни къщи, или най-високото ниво на строеж от 2007 г. насам. Строителството на жилищни сгради е на най-високото си ниво от 1974 г.

Закъсненията във веригата на доставки и недостигът на работна ръка обаче, усложняват ситиацията. Тези проблеми естестевено забавят строителството дори и на вече продадени жилища.

"Въпреки че търсенето и продажбите на жилища са на високи нива, строителите продължават да се сблъскват с проблеми във веригата на доставки и недостиг на работна ръка, които забавят времето за завършване на проектите", казва председателят на Националната асоциация на строителните предприемачиЧък Фолк.

Лудост на жилищния пазар в САЩ: изгорена къща се продава за 400 000 долара

Лудост на жилищния пазар в САЩ: изгорена къща се продава за 400 000 долара

Слабото предлагане и голямото търсене доведоха до невъобразим скок на цените на жилищата през тази годин

Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 13,3% през септември на годишна база и сега е около 352 800 долара. Това всъщност е най-малкият ръст на годишна база от края на 2020 г.

Високите цени обаче отказват много купувачи от мечтата за първи дом. Делът на купувачите на първо жилище се е свил до 28% през септември. Още повече, че няма прогнози за подобряване на достъпността на жилищата през идните месеци.