Предлагането на жилища в САЩ е близо до рекордно ниски нива, а търсенето се увеличава. В Съединените щати не достигат 5,2 милиона жилища, за да се задоволи търсенето. Това е увеличение с 1,4 милиона спрямо разликата през 2019 г. според ново проучване на Realtor.com., цитирано от CNBC.

По данни след преброяването в САЩ, има новосъздадени цели 12,3 милиона американски домакинства от януари 2012 г. до юни 2021 г., но в същото време са построени само 7 милиона нови еднофамилни къщи.

Байдън планира строеж на 100 000 нови жилища. САЩ обаче се нуждае от около 7 милиона

Байдън планира строеж на 100 000 нови жилища. САЩ обаче се нуждае от около 7 милиона

Това е част от плана на Белия дом по повод жилищната криза в страната

Строителството на еднофамилни къщи е трудно заради сериозния недостиг на работна ръка. Липсата на служители започна много преди пандемията, но след това се изостри още. Освен това рязко се повишиха цените на строителните материали и на земята.

Строителните предприемачи ще трябва да удвоят темпове на строеж на нови жилища, за да сe отговори на предлагането. Според главния икономист на Realtor.com Даниел Хейл предлагането на ново строителство не отговаря на търсенето през последните пет години.

Междувременно строителството на еднофамилни къщи се увеличава непрекъснато, след като стигна дъното си през 2009 г.

"Въпреки усилията на нашите търговски партньори, проблемите с веригата на доставки, които тормозеха индустрията, се увеличиха през втората половина на годината", заяви изпълнителният директор на Pulte Райън Маршал, един от най-големите строители на жилища в страната.

След година на трескаво купуване на жилища, “лудостта” напуска пазара на имоти в САЩ

След година на трескаво купуване на жилища, “лудостта” напуска пазара на имоти в САЩ

Какво стимулира охлаждането?

"Работим в сътрудничество с нашите доставчици, но недостигът на строителни материали оказва пряко влияние върху работата ни."

Заради недостига на нови жилищни имоти, цените на новите и съществуващите жилища се покачват с рекордни темпове. За ново строителство средната цена започва от 300 000 долара - a това се счита за сравнително достъпно.

Строителите просто не могат да си позволят да продават по-евтини жилища, предвид нарастващите разходи.