След бум в цените на имотите, продължил повече от година в САЩ, изглежда пазарът на жилища най-накрая се охлажда.

Компанията за пазарни анализи в сферата на недвижими имоти CoreLogic прогнозира поскъпване от едва 3,2% през следващите 12 месеца. През последната година цените на жилищата в най-голямата икономика в света нараснаха със зашеметяващите 17,2%.

Неотдавна председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи, че въпреки, че цените на жилищата се покачват бързо в цялата страна, няма опасност като в началото на финансовата криза. Според него бизнесът сега не се подхранва от рискови заеми, както е било тогава.

Средната цена на съществуващ имот в САЩ вече е 363 300 долара, според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Има обаче някои фактори, които показват завръщане към нормалните нива на пазара.

Пазарът на имоти в САЩ има недостиг от 5,5 милиона жилища

Пазарът на имоти в САЩ има недостиг от 5,5 милиона жилища

Един от двигателите на сериозния растеж на цените е ограниченото предлагане

Какво стимулира охлаждането?

Един от факторите е високият ръст на цените и това, че много потенциални купувачи се отказват от покупка в този момент. Освен това, според експертите, исторически погледнато покупките на жилища започват да се забавят в края на лятото с наближаването на началото на учебната година. Покупките започват да нарастват отново през пролетта.

"С отварянето на икономиката и туризма, покупките на имоти останаха на втори план", казва главният икономист във компанията за пазарни анализи Zonda Али Волф.

"Покупките на жилищата обикновено имат сезонен модел. Това, което се случи на жилищния пазар през 2020 г. беше, че сезонност на практика нямаше. През изминалата пандемична 2020 купувачите продължиха да купуват жилища, дори през традиционно по-слабите периоди за продажба на имоти от годината."

Търсенето ще продължава да надминава предлагането, прогнозират експерти. В края на юни в САЩ са обявени 1,25 млн. имота за продажба, което е с 3,3 % над нивата от май, но с близо 19 на сто по-малко на месечна база.

Изненадващ спад

След година на трескаво купуване на жилища броят на продадените нови еднофамилни къщи в САЩ изненадващо пада през юни с 6,6% на месечна база, според данни на Министерството на търговията.