Нарастващото търсене на наеми за жилища в Берлин и строгите регулации се оказват комбинация, която предизвиква някои необичайни сделки.

Някои наематели казват, че трябва да "инвестират" в мебели и уреди за дома, за да подпишат договор за наем. Други пък са принудени да плащат за няколкомесечен наем в брой, а някои наематели дори се съгласяват да плащат повече от законово разрешеното, или защото не познават закона , или просто защото нямат избор, пише Bloomberg.

В Германия е обичайна практика апартаментите за наем да се предлагат необзаведени - често без електроуреди или дори кухненски шкафове. Не е необичайно наемателите да продават вещите си на следващия обитател. Ако преди това е значело новият наемател да плати сума от сорта на 1000 до 3000 евро, то сега цените се доста по-големи, смятат наемателите и агентите на недвижими имоти.

В подобна обява на сайта ImmoScout24 например, посочената цена е 25 000 евро предварително плащане за кухненско оборудване, телевизор и мебели (диван, легло, градински мебели и други). Наемът на двустайния апартамент е 930 евро на месец. В обявата се казва още, че сумата не подлежи на договаряне.

Лимити

Незаконно е да се продават мебели за повече от 50% над стойността им. Оспорването на цената обаче, често се счита за твърде рисковано. Някои наематели просто искат да получат възможността да подпишат договор за наем с относително добра цена. В Берлин наемодателите не могат да повишат наема с повече от 10% над средното за района и с повече от 15% за период от три години. Могат да увеличат наема веднъж годишно, но някои наемодатели се опитват да увеличават повече цените.

Главният изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Black Label Properties Йоанис Цакрис заявява, че наемодателите добавят мебели в иначе необзаведен апартамент, което им позволят законно да налагат допълнителна такса, често надвишавайки с 2% допълнително, което е разрешено.

За пет години наемите в Берлин са се повишили с 42%, според данни на онлайн брокерската компания за наеми Immowelt и с 5% само за миналата година. Това е по-голям ръст на цените от тези в Мюнхен, където средният наем се е увеличил с 24% през последните пет години и с 2% през последната година. Във Франкфурт цените се покачват с 16% между 2016 и 2021 г.

Апартамент от 60 квадратни метра в Берлин може да бъде нает за средно 606 евро на месец. Това е все пак е по-достъпно в сравнение с други големи европейски градове. В Барселона за апартамент с подобен размер наемът е 1002 евро, а в Париж наемът е 1716 евро на месец.

През 2020 г. растящият жилищен пазар накара Берлин да въведе замразяване на наемите, но по-рано тази година германски федерален съд отмени мярката. Градът се нуждае и от повече обществени жилища. Гласоподавателите одобриха референдум, призовавайки властта да подтикне големите частни компании да продадат жилищни имоти на правителството. Други смятат, че това, от което градът наистина се нуждае е строежът на повече жилища, макар че това ще отнеме години.