Австралия се бори с недостиг в предлагането на жилища. Причината е неспособността на правителството да предвиди бързо нарастващото население. Това твърди австралийската национална група, представляваща предприемачи на имоти и собственици на имоти Property Council of Australia, цитирана от Bloomberg.

Над 80% от анкетираните австралийци смятат, че има липса на достъпни жилища в техния район и над половината от тези, които разчитат на наем съобщават, че имат малко алтернативни възможности.

До голяма степен скритата жилищна криза в Австралия се влошава

"Скритата" жилищна криза в един от най-недостъпните пазари в света се влошава

Предлагането на жилища под наем е на най-ниското ниво от две десетилетия

Липсата на ново предлагане води до скок на наемите, което натежава върху натиска върху разходите за живот. Покачващите се лихвени проценти и падащите цени на имотите ще обезсърчат допълнително строителните предприемачи да работят по нови проекти.

Търсенето на жилища се очаква да нарасне още, заради завръщането на международните, а темпът на имиграцията се връща към нивата отпреди пандемията.

Според докладът над седем от 10 наематели посочват прекомерните разходи за депозит като най-голямата пречка за закупуване на жилище през следващите пет години.

Около 45% от австралийците смятат, че правителството трябва да обяви стимули, за да насърчи строителните предприемачи да строят по-достъпни жилища.

Според друг доклад от 2022 г. на Demographia, Австралия е единствената страна, чиито големи градове са класирани като "изключително недостъпни".

Средните цени на жилищата в Сидни паднаха малко под 1 милион австралийски долара (696 550 долара) за първи път от почти три години.

Правителството създаде фонд за бъдещето на жилищата в Австралия на стойност 10 милиарда австралийски долара, за да подкрепи строеж на 30 000 нови и достъпни жилища.