Германската столица Берлин се превърна в най-горещия пазар на имоти в света, заради строителството на скъпи многоетажни сгради и спекулативно изкупуване, което заплашва традиционно ниските му наеми.

Цените в Берлин скочиха с 20.5% през 2017 г., а други германски градове изпреварват китайските по отношение на покачващите се цени, според консултантската компания за имоти Knight Frank.

Берлин, Хамбург (14.1%), Мюнхен (13.8%) и Франкфурт (13.4%) попадат сред 10-те световни града, където цените на жилищата растат най-бързо, а няколко холандски града са малко след тях.

Кой ще бъде най-горещият имотен пазар в Европа през следващата година?

Кой ще бъде най-горещият имотен пазар в Европа през следващата година?

Три европейските столици се борят за приза. А инвестиция в една от тях ще донесе 9% възвръщаемост

Европейските градове доминират сред най-бързо поскъпващите имотни пазари в света. След Берлин се нареждат турският индустриален център Измир (той се намира в азиатската част на страната, но е включен в класацията, б.р.) с 18.5% увеличение на цените и исландската столица Рейкявик (16.6%).

Столица от Източна Европа - Будапеща също е сред най-бързо поскъпващите с 15.5% ръст в цените.

Изкачването на Берлин до върха е в резултат на няколкогодишни скокове в цените - средната цена на имотите се е увеличила с повече от 120% от 2004 г. насам.

Жилищата във Франкфурт вече поскъпнаха двойно. Но ще скочат още заради Brexit

Жилищата във Франкфурт вече поскъпнаха двойно. Но ще скочат още заради Brexit

Градът има нужда от 10 000 нови апартамента годишно

Традиционният лидер при цените на имотите в Европа - Лондон е чак на 101-о място с 2% ръст, след като имотният пазар там бе охладен заради несигурността около Brexit. Окланд в Нова Зеландия, който някога бе завладян от имотна лудост, падна до 99-о място с 2.2% увеличение.

Чуждестранните купувачи наводниха пазара на жилищни и търговски имоти в Берлин, като дори американският милиардер Уорън Бъфет даде 3.8 млн. евро за имот от висок клас в града.

Бумът е подхранван от евтините заеми и бързо растящото население. Жителите на германската столица се увеличават с около 50 000 годишно през последните 5 години до 3.5 млн. души. Очакванията са Берлин да достигне 4 млн. до 2035 г.

Нарастването на цените доведе до предупреждения за балон, който може скоро да се спука. През февруари централната банка на Германия Bundesbank предположи, че недвижимите имоти в много германски градове са надценени с поне 15%, а тези в Берлин - с повече от 35%.

Германците не са пазарували така имоти от 2007-а. Но това може да крие голям риск за икономиката

Германците не са пазарували така имоти от 2007-а. Но това може да крие голям риск за икономиката

Анализатори очакват спад през следващите години след рекордния скок

Но за купувачите от Лондон или Ню Йорк, германската столица остава евтина дори след годишните ръстове на цените от 10%. Апартаменти в престижните части на града струват с 1/3 по-малко от еквивалентни имоти в британската столица.

Апартаментите в NeuKölln, считан за един от най-модерните квартали в Берлин, са наречени от агентите "умна инвестиция".

Търговските имоти също се развиват. Комплексът от сгради Sony centre, емблематичен за възстановяването на града след падането на Берлинската стена, бе купен през октомври за 1.1 млрд. евро от пенсионния фонд на общинските служители в Онтарио.

Държавният пенсионен фонд на Норвегия платил около 400 млн. евро за централата на медийната група Axel Springer.