Очакваното нашествие на 10 000 банкови служители след Brexit може допълнително да задълбочи вече натрупаното напрежение на пазара на жилищни имоти на Франкфурт. Жилищата в германската финансова столица са по-евтини от тези в Лондон, което ги прави по-достъпни за много хора във финансовата индустрия.

Продажните цени вече се увеличиха с 10.7% през втората половина на 2017 г. в сравнение със същия период на преходната година. Ако ги сравним с тези през 2004 г., увеличението е 99%, показва проучване на фирмата за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL).

"Всяко допълнително население, дори ако са само няколко хиляди банкови служители, ще продължи да движи нагоре цените за продажба във Франкфурт", заяви пред Bloomberg Юлиус Щинауер, асоцииран директор за оценка и консултантска дейност по сделки в JLL.

Преместването на банкери от Лондон може да разтърси имотния пазар

Преместването на банкери от Лондон може да разтърси имотния пазар

Как ще се повлияят цените на жилищата във Великобритания?

"Лондонските банкери са свикнали с високи цени, Франкфурт е евтин и жилищата са дефицитни, така че Brexit може да удължи възходящия тренд и да повиши цените", посочва Щинауер.

Мнението му споделя и Давид Шмит, управляващ партньор на брокера Engel & Voelkers във Франкфурт. "Виждаме повишен интерес от Лондон. Традиционно по-голямата част от купувачите във Франкфурт работят във финансовата индустрия, тъй като там се намират много международни банки, застрахователни компании и техните доставчици на услуги", посочва Шмит.

Според JLL средната продажна цена за жилище във Франкфурт през втората половина на 2017 г. е 4830 евро на кв. м. В премиум сегмента средна начална цена е 7500 евро на кв. м за 2017 г.

Жителите на Франкфурт ще трябва да платят цената на успеха след Brexit

Жителите на Франкфурт ще трябва да платят цената на успеха след Brexit

Градът привлече най-големите банки, но това има и един голям минус

Апартаментите с 2 спални в Лондонското сити през 2017 г. вървят средно по 11 952 евро на кв. м, според данни на консултантската компания Colliers International Group. За разлика от Франкфурт, цените са спаднали с 2.6% в сравнение с 2016 г. Макар данните от двата града да не са пряко съпоставими, те дават цялостно впечатление за пазарната ситуация.

Най-скъпият жилищен имот, продаден от Engel & Voelkers през 2017 г. във Франкфурт, е вила в дипломатическия квартал на цена от 6.2 млн. евро, следван от къща в кв. "Холцхаузен" за 5.5 млн. евро, 2 вили в Сашенхаузен за 4.1 и 4 млн. евро, както и новопостроен мезонет в кв. "Холцхаузен" за около 3.7 млн. евро.

Макар цените във Франкфурт все още да са значително по-ниски от тези в Лондон, рязкото им покачване се дължи на липсата на ново предлагане и голямо търсене в резултат на нарастването на населението, твърдят от JLL.

Заради Brexit: 20 кули със стотици апартаменти изникват във Франкфурт

Заради Brexit: 20 кули със стотици апартаменти изникват във Франкфурт

Средната цена в тях е 6 190 евро за кв. м

В града са построени 3670 нови апартамента през 2016 г., а според компанията има нужда от 10 000 апартамента годишно. "Достатъчна строителна активност не е възможна, защото строителните площадки във Франкфурт са оскъдни и скъпи", посочва Щинауер. Населението нараства с 9.4% между 2011 и 2016 г., докато жилищният фонд се е увеличил само с 3.9%, показват данни.

Frankfurt Main Finance - инициатива, която популяризира Франкфурт - очаква прехвърлянето на около 10 000 работни места от Лондон във Франкфурт заради Brexit, при определени условия. Много банки вече обявиха планове за преместване на бизнеса си, включително Deutsche Bank.

"Пазарът на жилища във Франкфурт ще остане евтин в международен план в обозримото бъдеще, а от чисто германска гледна точка той се смята за скъп", посочва Юбертус Вет, управляващ директор на Frankfurt Main Finance.