Германският град Франкфурт се очертава като големият победител след решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Редица големи световни банки вече заявиха, че ще се преместят там от Лондон, за да продължат работа с клиентите си в рамките на Съюза.

Финансовата столица на Германия очаква около 10 000 души - банкери и семействата им. Заради това само през 2017 г. цените по обяви за жилища са се повишили с 15%, в сравнение с миналата година. За да се справят с проблема, във Франкфурт ще се появят нови поне 20 високи жилищни кооперации с поне 2 200 апартамента, показва доклад на консултантската компания Bulwiengesa AG.

Франкфурт не иска банкерите от Лондон

Франкфурт не иска банкерите от Лондон

Финансовите специалисти също не изгарят от желание да отидат в германския град

От 2014 г. насам са приключени осем жилищни сгради. Към днешна дата други пет се строят, а до 2022 г. са планирани още 15.

За разлика от други градове, Франкфурт не може да се похвали с много свободна земя за строеж. И единственото решение е строежът на небостъргачи. Изграждането им обаче струва доста повече, отколкото това на конвенционалните многоетажни сгради, казва Свен Карстенсен, мениджър на компанията в клона във Франкфурт. По-високите разходи, както и значително увеличеното търсене, обясняват скока на цените.

Една от най-новите високи жилищни сгради във Франкфурт е 51-етажната Grand Tower, която трябва да бъде приключена през 2018 г. В момента това е най-високата такава в града, като ще се извисява на 172 метра.

Средната цена на квадратен метър в новите жилищни кооперации е 6 190 евро. Разбира се, цените варират спрямо локацията.

Brexit създава 50 000 работни места във Франкфурт

Brexit създава 50 000 работни места във Франкфурт

Morgan Stanley, Citigroup и JPMorgan са едни от многото, които вече заявиха, че ще се преместят в немския град